Internetoví prodejci si na českém trhu ukrajují stále větší podíl a je pravděpodobné, že tento trend jen tak neskončí. Lidé si zvykají na pohodlné objednání zboží přes internet a jeho doručení zásilkovou službou, které jim uleví od nutnosti návštěvy kamenné prodejny.

Ilustrační foto
Mzdy vzrostou o téměř devět procent. Česká koruna podpoří export

„V květnu se však dařilo i prodejcům počítačů, velmi slušně se prodávalo sportovní zboží a výrobky pro domácnost,“ říká analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Podle údajů ČSÚ tyto oblasti naznamenaly nadprůměrný růst. Tržby z prodeje počítačů a komunikačních zařízení stouply o 8,7 procenta, tržby za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 7,3 procenta a výrobky pro domácnost vynesly prodejcům o 6,5 procenta více než vloni. 

Dodává však, že nenajdeme příliš mnoho skupin sortimentu, kterým se nedařilo. „Tržby víceméně stagnovaly prodejcům knih a poklesly o 3,2 procentastánkovým prodejcům,“ uvádí. Pokles o 1,8 procenta zaznamenali také poskytovatelé služeb v oblasti ubytování.

Mezi faktory, které se promítají do větší ochoty spotřebitelů utrácet, patří podle Nováka rekordně nízká nezaměstnanost rekordně vysoká zaměstnanost, rekordně vysoká spotřebitelská důvěra a téměř dvouciferný růst mezd.

Ilustrační foto
Češi zbohatli nejvíce za 15 let. Svým utrácením brání zpomalování ekonomiky

„Apetit spotřebitelů je silně podporován vysokou spotřebitelskou důvěrou, která v květnu dosáhla historicky nejvyšší hodnoty. Extrémně nízká nezaměstnanost a nejrychlejší růst reálných mezd od roku 2003 bezesporu také hrají svou roli. Maloobchodní tržby bez aut budou v tomto roce podle našeho odhadu růst svižným tempem až sedm procent,“ předpovídá analytik Milan Frydrych ze společnosti Raiffeisenbank.

Právě prodej a opravy automobilů tvoří naprosto specifickou skupinu, která se vymyká obecnému trendu. Odvětví totiž zaznamenalo meziroční pokles 3,5 procenta, přičemž snížení tržeb až o 4,3 připadá na opravy motorových vozidel, tržby z prodeje vozidel pak klesly „pouze“ o 3,3 procenta.

„Prodej a opravy motorových vozidel se po dubnovém záchvěvu opět propadly do červených čísel. Ani ve zbytku roku neočekáváme vytrvalý růst tržeb za prodej aut z důvodu nasycenosti poptávky,“ říká Frydrych s doplněním, že svůj podíl na celkovém poklesu má také pomalejší meziroční růst tržeb z pohonných hmot, který dosál hodnoty 5,4 procenta.

Ilustrační foto.
HDP zvolnilo růst. Nahoru ho táhne spotřeba a investice, dolů vývoz