Podíl společností se zahraničním kapitálem v ČR totiž stále roste. Včera to potvrdila aktuální analýza mezinárodní poradenské společnosti Bisnode.

Od konce roku 2011 se objem zahraničního kapitálu investovaného do základního jmění českých firem zvýšil o 17 procent na 1,06 bilionů korun a rok od roku roste. Zahraniční investoři aktuálně ovládají 
40 procent z celkového základního kapitálu českých společností, přepočteno na jednotlivé firmy je to ale méně: cizí korporace vlastní pětinu firem v ČR.

„Zahraniční investoři volí investice do menšího množství větších firem, zatímco český kapitál se soustředí spíše na střední a drobné podnikání," vysvětluje statistiku analytička Bisnode Petra Štěpánová. 
K největším zahraničním investorům v ČR patří Nizozemci, Němci a Rakušané.

Pro srovnání: Češi ovládají v letošním roce kapitál ve výši 1,32 bilionu korun, což znamená, že mají rovný 50procentní podíl na celkovém jmění tuzemských firem. Ještě v roce 2011 měli Češi v českých firmách asi 54procentní podíl na celkovém jmění. Hokejovou terminologií: aktuální stav je tedy 50 procent pro „domácí" 
a 40 procent pro „hosty".

Majitel neznámý

U deseti procent firem se ale analytikům nepodařilo zjistit vlastnickou strukturu, což bohužel také o mnohém vypovídá. Tyto neznámé subjekty ovládají kapitál v aktuální hodnotě skoro 270 miliard korun. Pozitivní je aspoň to, že mírně klesá zájem o umístění sídla společnosti do daňového ráje. Momentálně svoje daně mimo ČR platí 13 270 firem podnikajících na našem území. Kvůli anonymitě jsou nyní nejvíce populární Seychely, Belize a Marschallovy ostrovy.

Podíl zahraničních investic v Česku do budoucna dál poroste. Jde o nové investice do výroby ve Škodě Auto, stavbu obřího internetového obchodu Amazon v Dobrovízi u Prahy, ohlášenou výrobu světelných systémů Hyundai Mobis 
v Ostravě-Mošnově nebo investice výrobce pneumatik Nexen v zóně Žatec-Triangle.

Pokud jde o průmysl v České republice, tam je vliv zahraničního kapitálu zcela zřejmý, na což už na podzim upozornil ČSÚ. Zásadní je vliv Německa, když průmyslové firmy s německým vlastníkem tvoří 22 procent tržeb v průmyslu, s velkým odstupem následující firmy s vlastníky 
z USA, které generují asi pět procent na tržbách. Pro zahraničního vlastníka pracovalo 
v ČR 546 000 zaměstnanců 
v průmyslu, tedy 45,1 procenta z celkového počtu.