"Jsme velmi rádi, že s námi veřejnost spolupracuje na potírání černého hazardu. Veškeré podněty, které jsme obdrželi, samozřejmě prověřujeme a pokud zjistíme, že jsou opodstatněné, zveřejníme je v našich mapách," prohlásil výkonný ředitel sdružení Petr Vrzáň.

Na mapě jsou podle něj vyznačeny nejen nelegální herny, ale také několik legálních provozoven, v nichž se vedle povolených herních zařízení vyskytují také nepovolené stroje - například kvízomaty.

Aktuálně jich lze v aplikaci najít zhruba 150. Jde však o pouhý zlomek nelegálních provozoven, podle Vrzáňova odhadu je v celém Česku více než tisíc nelegálních herních zařízení. Internetová mapa má pomoci k jejich rychlejšímu odstranění. První výsledky jsou podle sdružení prý už vidět.

"Již jsme zaregistrovali, že někteří provozovatelé, kteří se na našich mapách našli, začali stroje, které měli v provozovnách umístěny načerno, rychle odvážet," pochlubil se prvními úspěchy Vrzáň, podle nějž by údaje z mapy měly sloužit představitelům obcí i dozoru nad sázkovými hrami.

Desítky tisíc automatů

V Česku jsou desítky tisíc herních automatů. Ministerstvo financí ke konci letošního března evidovalo takřka 59 tisíc technických herních zařízení. K 31. prosinci 2013 přitom ministerstvo evidovalo 61.026 herních automatů a videoterminálů. Na začátku letošního dubna vedení resortu oznámilo, že v 1500 správních řízení rozhoduje o odnětí licencí k provozu VLT (videoloterijní terminál), kdy obec na svém území jejich provoz zakázala. Týká se to více než deseti tisíc herních automatů, které by měly zmizet ještě v průběhu léta.

Do interaktivních videoloterijních terminálů Češi loni naházeli 51,4 miliardy korun, což představuje 41,5 procenta vložených peněz do všech typů sázek včetně například číselných loterií či kurzového sázení. Videoterminály na výhrách vyplatily 37,3 miliardy korun, jejich provozovatelům tak zůstalo přes 14 miliard korun. Dalších 14,6 miliardy korun vhodili gambleři do výherních hracích automatů, v lokálních loterijních systémech přišli o 4,77 miliardy korun a 7,4 miliardy korun vsadili na elektromechanické rulety.