S horším počasím sice davy lidí směřujících k bývalé vrátnici mělnické nemocnice trochu prořídly, přesto si zmrzlinář na nezájem nemůže stěžovat ani nyní. „Chtějí hlavně čokoládovou a vanilkovou, ale populární jsou třeba i slaný karamel, slané pistácie či různé sorbety,“ uvedl Zelinka. A děti chodí na speciality jako modrou „šmoulovou“ či barevnou žvýkačkovou. „Když není šmoulová, tak pláčou,“ zaznamenal Zelinka.

Přes zájem zákazníků museli ve Zmrzlinovém ráji nově kopeček zmrzliny, který dosud přišel na 25 korun, o pětikorunu zdražit. „Náklady šly nahoru, včetně kornoutků, které máme kvalitní, rolované. Také jsme přešli z obyčejných plastových lžiček na lepší, kompostovatelné,“ prohlásil Zelinka.

Stejné preference jako tuzemští labužníci mají i milovníci zmrzliny v zahraničí. „Dlouhodobě vede vanilka s čokoládou,“ potvrdila pro Deník Ludmila Staříková ze společnosti Interlacto, jež českou zmrzlinu vyváží do světa, kupříkladu Španělska, Británie, ale i do USA a Austrálie. „Objednávky jsou opakované a jsme rádi, že se nás zákazníci drží a mají o ně stále zájem,“ uvedla obchodnice.

Za kvalitu si Češi rádi připlatí

Zmrzlina - InfografikaZdroj: DeníkPodle společnosti NielsenIQ čeští spotřebitelé od loňského června do letošního května utratili 4,1 miliardy korun za 40,6 milionu litrů zmrzliny. Oproti předchozímu období to ale z pohledu objemu bylo o 4,1 procenta méně. „Zmrzlinám typu rodinných balení se v posledním roce dařilo ze všech typů nejvíce, jejich objem rostl o 0,7 procenta,“ řekla Deníku Zuzana Sechterová z NielsenIQ.

Výroba zmrzliny v Česku přitom dlouhodobě roste, podle Eurostatu se v roce 2019 v Česku vyprodukovalo 79,3 milionu litrů zmrzliny. O deset let dříve to bylo jen 36,6 milionu litrů. Těsně před koronavirovou krizí cena zmrzliny vyskočila na historický rekord přes 200 korun za litr.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy to potvrzuje, že si Češi za kvalitní zmrzlinu rádi připlatí. „Zatímco průměrná maloobchodní cena polárkového dortu se v uplynulých devíti letech prakticky neměnila a pohybuje se kolem 35 korun, průměrná maloobchodní cena zmrzliny od roku 2012 vzrostla až takřka o 20 procent,“ uvedl Kovanda.

Odborníci ujišťují spotřebitele, že zmrzlinové směsi na mléčné bázi, z nichž se zmrzlina vyrábí, jsou kvalitní. Pokud by ale bylo něco v nepořádku, zákazník to ale u stánku nemůže poznat. „Důležité je, aby zmrzlináři směs připravovali z prášků podle návodu, používali pitnou vodu a dodržovali pravidla hygieny a sanitace,“ řekl Deníku předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Hygienici jeho slova potvrzují. „Zmrzlinová směs při laboratorním rozboru vychází většinou v pořádku,“ řekla Deníku mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová. „Každý rok se nám ale opakuje to samé pochybení, tedy nedostatečná dezinfekce zmrzlinového stroje, případně kleštiček k nabírání zmrzliny,“ uvedla. Od kontrol stánků se zmrzlinou prý hygieniky neodradila ani současná pandemie. „Pokračujeme s nimi, ani koronavirus nás nezastavil,“ dodala Šalamunová.