V roce 2014 se má česká ekonomika vrátit k růstu. OECD však snížila výhled tempa růstu na 1,1 procenta z 1,3 procenta. V roce 2015 má růst zrychlit na 2,3 procenta.

Podle OECD ekonomiku příští rok podpoří zastavení fiskální konsolidace a vyšší vnější poptávka. Nezaměstnanost však bude klesat jen okrajově. Letos má zůstat na loňských sedmi procentech, příští rok se sníží na 6,9 procenta a ve 2015 jen na 6,8 procenta. Je proto podle OECD zapotřebí posílit aktivní politiku na trhu práce.

Rozpočtový deficit se má letos i v příštích dvou letech udržet těsně pod třemi procenty HDP. Ekonomický růst by se však měl využít k zastavení růstu poměru dluhu k HDP, případně pro jeho snížení. Měnová politika by měla zůstat uvolněná, protože inflace je nízká, doporučuje OECD.

OECD rovněž podpořila devizové intervence, které zavedla Česká národní banka. „Devizové intervence by měly pokračovat, dokud inflace nestoupne do stanoveného rozpětí inflačního cíle a běžné nástroje měnové politiky znovu nezačnou být účinné," uvádí se v prohlášení OECD. Vzhledem ke slabé ekonomice a poklesu cen energií a pohonných hmot se inflace dostala pod jedno procento, tedy pod dolní hranici tolerančního pásma ČNB. Jádrová inflace je pak na nule.

České ministerstvo financí je optimističtější

Výhled OECD patří mezi prognózami jiných významných domácích a mezinárodních institucí k nejpesimistič­tějším. České ministerstvo financí zlepšilo na konci minulého měsíce odhad vývoje ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos by měl HDP klesnout o jedno procento a příští rok stoupnout o 1,3 procenta. Podle Mezinárodního měnového fondu má česká ekonomika letos klesnout o 0,4 procenta a příští rok stoupne o 1,5 procenta.

Evropská komise ve svém posledním odhadu na počátku listopadu uvedla, že česká ekonomika letos klesne o jedno procento. V příštích dvou letech se ale podle prognózy HDP vrátí k růstu, který bude činit 1,8 a 2,2 procenta.

Česko je jedinou zemí z tvz. visegrádské čtyřky, která letos zaznamená ekonomický pokles. V případě Polska OECD zlepšila výhled růstu na letošní i příští rok díky vyššímu vývozu a domácí poptávce. Letos se má HDP Polska zvýšit o 1,4 procenta a příští rok o 2,7 procenta. Ve 2015 pak polská ekonomika poroste o 3,3 procenta. Organizace však doporučila Polsku, aby začalo omezovat svá měnová stimulační opatření. Lépe vidí OECD i vývoj v Maďarsku, kde má růst příští rok zrychlit na dvě procenta z letošních 1,2 procenta. Výhled růstu Slovenska pro letošní rok nechala OECD beze změny na 0,8 procentech. Výhled na příští rok pak mírně snížila na 1,9 procenta.

OECD zhoršila odhad růstu světové ekonomiky

OECD rovněž zhoršila odhad růstu světové ekonomiky v tomto a příštím roce, tentokrát kvůli útlumu ve skupině mladých tržních ekonomik od Brazílie přes Indii po Rusko. Globální hrubý domácí produkt se letos zpomalí na 2,7 procenta a příští rok poroste jen o 3,6 procenta namísto původně předpovídaných čtyř procent.