"Jeho výkon stojí jako již tradičně především na silném výkonu zpracovatelského průmyslu, kterému sekunduje většina odvětví služeb," uvedl analytik Československé obchodní banky Petr Dufek. Podle jeho názoru průběžné výsledky zejména automobilového průmyslu směřujícího k novému rekordu, co do počtu vyrobených automobilů, tento výsledek do značné míry předjímaly. 

Ilustrační foto
Česká ekonomika šlape, odhad růstu poskočil z 3,6 na 4,5 procenta

„Velmi silný růst české ekonomiky pokračoval i ve třetím čtvrtletí letošního roku. V mezičtvrtletním srovnání sice hospodářský růst o 0,5 procenta nebyl tak impozantní, ale meziročně ekonomika zrychlila na 5,0 procent z předchozích 4,7 procenta. Stěžejním faktorem růstu domácí ekonomiky byla velmi pravděpodobně spotřeba domácností opřená o investice a zahraniční obchod,“ tvrdí finanční analytik Miroslav Novák.

Podle Petra Dufka bude letošní rok pro českou ekonomiku jedním z nejúspěšnějších v historii. Nejenom proto, že HDP atakoval pětiprocentní hranici, ale i z pohledu situace na trhu práce. Zaměstnanost v ekonomice je nejvyšší v historii a zrcadlově nezaměstnanost dosahuje nejnižších hodnot v historii. 

Ilustrační foto.
Česká ekonomika šlape, brzdí ji odcházející dividendy

Předběžná čísla o HDP jsou přesně na úrovni nejnovější prognózy ČNB, takže centrální banka tímto a vlastně ani posledním inflačním číslem nedostala impuls k tomu, aby musela urychlovat své restriktivní snažení.

Takže nakonec zbývá ještě jedno zásadní číslo před prosincovým zasedáním bankovní rady, a sice růst mezd. ČNB předpokládá tempo za třetí čtvrtletí na úrovni 7,5 procenta, což je docela pravděpodobný výsledek. A zapomenout nelze ani na korunu, která prostor pro rychlou reakci zatím také příliš nevytváří.