„Česká ekonomika potvrzuje svou dobrou výkonnost a její růst je nejrychlejší v Evropské unii," uvedl analytik Komerční banky Viktor Zeisel. Upozornil ovšem, že za tímto růstem jsou jednorázové faktory. Jde o zrychlené čerpání prostředků z evropských fondů a změnu v pravidlech ohledně spotřební daně z tabáku, která účetně přesunula část loňského HDP do letošního. „Pro letošní rok, proto počítáme s růstem o 4,5 procenta. Příští rok by měly výrazně zpomalit investice a růst se podle našeho odhadu sníží na 2,7 procenta," do­dal.

Hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda upozornil, že z členských či partnerských zemí organizace OECD se dařilo lépe hlavně rozvíjejícím se trhům v Indii, Číně a Indonésii. Výsledek české ekonomiky je i podle něj do určité míry výsledkem přechodných efektů. „Nelze tak sázet na udržení současných měr růst i v příštím roce," dodal.

Ziskovost podniků ve druhém čtvrtletí vzrostla na 50 procent, což je o 0,3 procentního bodu více než před rokem. „Pohybovala se tak již na úrovni předkrizových hodnot," uvedl ČSÚ. Reálná spotřeba domácností na obyvatele se meziročně zvýšila o 3,3 procenta, růst reálných příjmů byl ještě o desetinu procentního bodu vyšší.

Průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele byl ve 2. čtvrtletí 21.960 korun, z toho 3700 Kč tvořily individuální služby a zboží od vládních a neziskových institucí. Průměrná měsíční spotřeba domácností na obyvatele byla 20.333 korun.

Míra úspor 10,2 procenta byla o půl procentního bodu vyšší než před rokem. Míra investic u domácností meziročně poklesla na 6,9 procenta, u nefinančních podniků naopak vzrostla 30,5 procenta.