"Rušit pobočky pošt v žádném případě nechceme. Zachovány budou buď jako pobočky České pošty nebo jako pošta Partner. Podmínky pro partnerskou spolupráci jsme mírně upravili tak, aby byly příznivější jak pro obce, tak především pro klienty. Snížili jsme například požadavky na povinná pojištění, která dosud některé obce odrazovaly. Upravili jsme také logo pošty Partner, aby se shodovalo s logem klasických poštovních poboček," uvedl Elkán.

Ještě do konce roku chce Česká pošta mít v partnerském režimu celkem 120 pošt, v příštím roce by se poštou Partner mělo stát dalších 150 až 200 poboček. Pro Českou poštu to bude znamenat také propouštění zaměstnanců. "V médiích se hovořilo o čísle 3000 zaměstnanců. Musím ale upozornit, že v tomto čísle je zahrnuta i přirozená fluktuace zaměstnanců, například odchody do důchodu a další. V následujících deseti letech se dá reálně hovořit spíše o propouštění desítek zaměstnanců," řekl Elkán.

V rámci projektu Pošta Partner by mělo v následujících deseti letech 2526 pošt z 3200 fungujících poboček přejít pod jiné provozovatele, například obecní úřady nebo obchodníky.

Předseda Rady Asociace krajů ČR Michal Hašek nevyloučil zapojení krajů do projektu. "Jsme připraveni na toto téma s obcemi jednat. Rozhodně nechceme, aby se pobočky pošty staly pouze doménou velkých měst," řekl Hašek na tiskové konferenci.