„Přestože vývoj v první polovině roku byl na domácím trhu velmi špatný a index PX oslabil o téměř 15 procent, především dík silné říjnové výkonnosti se podařilo propady z velké části umazat. Při zohlednění vyplacených dividend se domácí akcie nacházejí ve statistice od začátku roku již v kladných číslech a překonávají výkonnost německých akcií či panevropského indexu Stoxx600," řekl analytik Fio banky David Brzek.

Trhy zasáhl Brexit 

Na počátku roku akciové trhy prošly výraznými výprodeji zejména v souvislosti s obavami o stav čínské ekonomiky, doplnil analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Poté, co se trhy vzchopily, přišla další rána v podobě výsledků referenda o vystoupení Velké Británie z EU. I tak se ale nyní zdá, že otázka Brexitu trhy již tolik nezajímá, a mnoho akciových indexů se nachází na úrovních před referendem.

Za nárůstem možná stojí konec intervence ČNB

Za říjen vzrostl index PX pražské burzy o téměř 6,5 procenta, uvedl analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl. Od začátku roku je ovšem index PX necelých 0,5 procenta v minusu. Zde se však nepromítají dividendy vyplacené obchodovanými společnostmi. Hlavním hybatelem byl podle něj růst světových cen ropy.

Za nárůstem českých akcií může stát i blížící se konec intervence České národní banky. Zahraniční fondy jsou nyní motivovány přebíhat do české koruny za cílem jistého výnosu. Vedle státních dluhopisů tak vybírají i z akcií na pražské burze, poznamenal.

Hodnota eura klesá, libra oslabuje

V letošním roce si americký S&P 500 prozatím připisuje 4,7 procenta. Jeho evropský konkurent Stoxx 600 zatím ztrácí 6,5 procenta. V rámci Evropy se tak jednoznačně nejlépe daří britskému FTSE 100, který si od začátku roku polepšil o 11,5 procenta, což je dáno především oslabením libry. Naopak propadákem jsou italské akcie, které odepsaly bezmála 19 procent, upozornil Frayer.

Růst evropských akciových trhů v posledních týdnech souvisí s přílivem velmi dobrých makrodat a také s poklesem hodnoty eura, což je vítaná vzpruha pro evropské exportéry, míní analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara.

Pražský index by si mohl polepšit 

Osobně si myslí, že letošní rok zakončí akciové trhy v USA i v Evropě v zelených číslech, a to hlavně díky tomu, že centrální banky ani přes solidní ekonomický růst nepřestávají uplatňovat poměrně výrazně rozvolněnou monetární politiku. Pražský index PX by si do konce roku mohl polepšit o necelá tři procenta, podotkl Frayer.

Zlepšená výkonnost v poledních týdnech může podle Brzka částečně souviset s přílivem peněz zahraničních investorů v kontextu spekulací na budoucí posílení koruny.

Důležitý bude i výsledek prezidentských voleb v USA

Dluhopisy se zápornými výnosy již nenabízejí pro spekulanty takové možnosti a do hledáčku se tak pravděpodobně dostávají i další korunová aktiva. Brzek očekává, že zlepšená výkonnost by se mohla do konce roku udržet a index PX končit v blízkosti 950 bodů.

Výsledek bude částečně záviset na tom, jak bude globální nálada ovlivněna výsledky amerických prezidentských voleb a rozhodováním americké centrální banky Fed o dalším zvýšení sazeb.

Čtěte také: Většina menších firem si vystoupení Česka z EU nepřeje, vyplývá z průzkumu