Kurzy českých akcií v příštích dnech a týdnech budou záležet na vývoji na světových trzích. Pokud by se vyplnily černé scénáře návratu americké ekonomiky do recese či eskalace dluhových problémů zemí eurozóny, mohou se ještě propadnout o desítky procent. Opačný vývoj ale může přinést výrazné zisky. Vyplývá to z ankety mezi akciovými analytiky. Situaci navíc ovlivní vývoj na trzích poté, co ratingová agentura Standard & Poor's v sobotu poprvé v historii snížila kreditní hodnocení USA z nejvyšší příčky AAA o jeden stupeň na AA+.

Tuzemské akcie v pátek následovaly ostatní finanční trhy a spadly na dvouleté minimum. "Předpovídat nyní budoucí vývoj je jedna velká loterie, mohou přijít další poklesy, ale i výrazně růstové dny. Předpokládám však, že větší část ze současných panických výprodejů máme za sebou," řekl analytik makléřské společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský. "Záležet bude jen na náladě na světových akciových trzích. A ta, jak v posledních dnech vidíme, se může velmi rychle změnit," doplnil analytik Komerční banky Josef Němý.

Vývoj kurzu českých akcií bude podle analytika J&T Banky Milana Vaníčka záležet na vyplnění některého ze scénářů (pád ekenomiky USA do recese, či dluhové problémy Itálie nebo Španělska). "Samozřejmě krizové scénáře mohou index posunout i o 20 až 30 procent níže, naopak rychlý zvrat může krátkodobě přinést poměrně slušný posun směrem výše," podotkl.

Klíčová hranice 1000 bodů

Do konce roku by se situace na českém akciovém trhu měla uklidnit. "Nicméně příliš mnoho růstových faktorů nevidím, předpokládám, že klíčová hranice bude 1000 bodů, kde by se index mohl na nějakou dobu stabilizovat," odhadl Moravanský. V pátek index PX končil těsně pod hranicí 1100 bodů. "Aktuálně jsou před námi velmi výrazná rozhodnutí ve smyslu světově politickém, tedy externí faktory, které znemožňují obdobnou projekci," míní Vaníček.

Stále platná prognóza Komerční banky je pro PX index na konci roku okolo 1260 bodů, index by se tedy mohl vrátit na úroveň ze začátku roku. Tyto prognózy se ale podle Němého opírají o názor ekonomů KB, že to, co je vidět z amerických makrodat, je pouze zpomalení v rámci růstové fáze, nikoliv začátek nové recese. "Pokud by se tento názor ukázal jako mylný, tak zcela určitě nelze čekat, že by se index PX do konce roku vrátil na takové hodnoty," poznamenal.

Analytik poradenské společnosti Partners Aleš Tůma nevyloučil ještě větší paniku. "Nicméně drobní investoři by měli pamatovat, že největší úprk v jejich řadách obvykle nastává v okamžiku, který se posléze ukáže jako dno korekce,“ připomněl.

Čtěte také: USA přišly o špičkový úvěrový rating