Představení nového vlaku s předkem ve tvaru žraloka se dnes koná jako součást oslav Dne Zlínského kraje. Na zlínském nádraží se tak symbolicky setkaly historický parní vlak v čele s lokomotivou Matěj a právě moderní RegioShark. „Přispěje ke zlepšení kvality cestování po železnici," řekl hejtman Stanislav Mišák, který na zlínském nádraží nový vlak pokřtil.

Podle ředitele krajského centra osobní dopravy ČD Ludvíka Urbana bude RegioShark od neděle jezdit ve zkušebním provozu téměř na všech spojích tratě z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm. „Jednotka pojede poprvé na spoji z Valašského Meziříčí v 06:02," řekl Urban. Nový vlak vynechá jen čtyři časně ranní spoje.

Cena jedné motorové jednotky RegioShark činí 64 milionů korun, dotace z Regionálního operačního programu EU Střední Morava dosahuje 40 procent. Z celkových nákladů 384 milionů korun tak České dráhy hradí 230,4 milionu Kč z vlastních prostředků.

Ve Zlínském kraji budou nové vlaky nasazeny na tratích mezi Kojetínem, Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm, mezi Zlínem a Kroměříží a pojedou i mezi Zlínem a Uherským Hradištěm. Do konce roku by na koleje regionu měla být dodána druhá jednotka, třetí a čtvrtá by měla vozit cestující od jara příštího roku a poslední dvě by měl výrobce předat Českým drahám ve druhé polovině roku 2013.

RegioShark jezdí maximální rychlostí 120 kilometrů za hodinu. Vlak je dlouhý 44 metrů, počet míst k sezení je 120 a celková kapacita 240 cestujících. K dispozici mají bezbariérové vstup i WC, prostor pro jízdní kola i kočárky, klimatizaci i audiovizuální informační systém. Podle drah lak nabízí komfort srovnatelný s dálkovými expresy.

České dráhy objednaly u polského výrobce PESA Bydgoszcz celkem 31 vlaků za téměř dvě miliardy korun. Kromě Zlínského budou jezdit také v Ústeckém, Plzeňském a Karlovarském kraji.