„Potenciál pro české firmy je velký. Týká se to asi deseti hlavních oblastí jako nerostných surovin a geologie včetně vyhledávání ložisek vody, odpadů, přírody a čistoty vzduchu," řekl Brabec. Gruzie podle něj řeší podobné problémy, jako mělo Československo před revolucí.

Gruzie kromě toho patří mezi oblasti, které jsou podporovány zahraniční rozvojovou spoluprácí ČR. Loni také podepsala asociační dohodu s Evropskou unií a má hodně dárců. Na MŽP se dnes představily české firmy, které v Gruzii působí nebo by se tam chtěly dostat. Oba ministři mluvili například také o adaptaci na klimatické změny, ekologických zátěžích a aktuálních tématech ochrany přírody.

Nelegální kácení lesů i nelegální rybolov

Jak řekl Agulašvili, gruzínská vláda řeší mnoho problémů, například nelegální kácení lesů a nelegální rybolov. Během rusko-gruzínské války byl zdevastován Národní park Borjomi-Kharagauli o rozloze skoro 900 kilometrů čtverečních, zatím se podle gruzínského ministra podařilo obnovit 80 hektarů. Přijali jsme zákon o odpadech, rozvíjíme infrastrukturu a přijímáme protipovodňová a protilavinová opatření, uvedl.

Memoranda znamenají další spolupráci podporovanou Českou rozvojovou agenturou. V roce 2013 se v Gruzii uskutečnily dvoustranné projekty rozvojové spolupráce ČR za 21 milionů korun, o rok později za 43 milionů. Do roku 2017 se pro česko-gruzínské projekty počítá každoročně s 36 miliony korun. Zatím největší projekt za jeden milion euro se týkal managementu gruzínských národních parků, podílelo se na něm Česko a Rakousko.

Ke uskutečněným projektům také patří příprava Gruzie na extrémní výkyvy počasí. Na ní se podílel Český hydrometeorologický ústav a firma Aquatest. Projekt vyšel na 20 milionů korun. Firma Dekonta od loňska v Gruzii pracuje na prevenci závažných havárií, jde o projekt za sedm milionů. Česká geologická služba za 11 milionů korun řeší náchylnost gruzínské krajiny.

Čeští odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a Krkonošského národního parku pomáhají v chráněné krajinné oblasti Tušsko vytvořit například turistické trasy.