Pozvánku předsedovi íránské agentury pro atomovou energii Sálehímu předal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) během své lednové návštěvy Íránu. "Pan předseda vyjádřil velký zájem o zkušenosti s fungováním takového úřadu v ČR," řekl náměstek Muřický. "Dává to možnost pro českou stranu nejen co se týče jaderné bezpečnosti, ale i technologií, které by mohly dodávat české firmy," dodal.

Drábová potvrdila, že jednání s íránským protějškem se plánuje, zatím se však nepodařilo najít vhodný termín. "Írán se snažil být s námi v kontaktu již delší dobu v rámci Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Teď by se v podstatě jednalo o rozšíření stávající spolupráce," řekla Drábová. Konkrétně by se tato spolupráce mohla týkat například radonového programu. Obě země totiž podle Drábové mají vysokou koncentraci radonu v budovách.

Předsedkyně SÚJB doplnila, že spolupráce mezi ČR a Íránem se výrazně neliší od kontaktů s jinými partnerskými zeměmi, například Jordánskem nebo Arménií. Znatelný posun však podle ní nastal v návaznosti na uzavření dohody o omezení jaderného programu mezi Íránem a šesti velmocemi loni v červenci.

Příležitosti pro české podnikatele

V důsledku této dohody, která letos v lednu vyústila ve zrušení mezinárodních sankcí ze strany EU a USA vůči Teheránu, vzrostl zájem o investice v Íránu nejen v oblasti jaderné bezpečnosti. Do země od loňského července zamířila řada podnikatelských delegací ze Západu, Českou republiku nevyjímaje. Loni v září do Íránu s početným doprovodem podnikatelů letěl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ministr průmyslu a obchodu Mládek tam byl o čtyři měsíce později.

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa dnes na semináři uvedl, že pro české podnikatele jsou v Íránu příležitosti také v oblasti těžby surovin, petrochemie, strojírenství nebo leteckého průmyslu. Ministerstvo zahraničí podle něho bude usilovat o zjednodušení dopravy do Teheránu nebo konzulárních záležitostí. Politickým cílem je do budoucna obnovit diplomatické vztahy na úrovni velvyslanců.