Za českou stranu stál u vzniku celého projektu premiér Jan Fischer. „Obě strany se zavazují podpořit spolupráci ve výzkumu a vývoji, která má za cíl aplikovat výsledky v praxi,“ uvedl premiér Jan Fischer. „Izrael patří k našim nejrespektovanějším obchodním a hospodářským partnerům na Blízkém východě. Země se intenzivně zaměřuje na podporu high-tech oborů a výsledkem této politiky je i tato smlouva. Nejperspektivněji se jeví spolupráce v oblasti vývoje softwaru, biotechnologií a dalších oborů vyspělých technologií,“ uvádí velvyslanec státu Izrael v České republice Yaakov Levy.

Program bude financovat Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Uskutečnění celého projektu bude mít na starosti firma CzechInvest. „Izrael má rozsáhlou síť obdobných dohod po celém světě a vzájemná smlouva může otevřít českým firmám dveře k našim partnerům v jiných částech světa. Doufám, že zase české firmy nám pomůžou ke vstupu na třetí trhy,“ vysvětluje Yaakov Levy. Podle slov ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslavy Kopicové celý projekt přinese pro firmy, které se projektu zúčastní snížení rizik a nákladů, které by jinak musely zaplatit z vlastního rozpočtu.

Podmínkou je spolupráce a jasný plán

Šanci na získání grantu mají projekty průmyslového výzkumu, na kterých budou spolupracovat firmy a výzkumné instituce z Izraele a Česka. Předložené projekty výzkumu musí být aplikovány na konkrétní produkt s potenciálem na komerční uplatnění. „Program bude trvat sedm let. Bude rozdělený do pěti tříletých výzev. Do každé výzvy plánuje česká strana, respektive Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vložit přibližně 60 milionů korun. Podmínkou pro zařazení do programu je, aby na projektu spolupracovali Češi s Izraelci.“ vysvětluje generální ředitelka agentury CzechInvest Alexandra Rudyšarová.

K podepsání smlouvy na česko-izraelské projekty došlo již 30. března letošního roku na Pražském hradě. zástupci obou zemí za přítomnosti prezidentů Václava Klause a Šimona Perese.

Čtěte také:
Čeští vědci dostanou z unie přes dvě miliardy
Předseda AV: O vědě v Česku rozhodují nuly