"Pro Českou republiku stejně jako pro Slovenskou republiku je důležitý rozvoj jaderné energetiky. Očekává se, že (česká) vláda schválí nikoliv výstavbu dvou bloků v Temelíně, ale jednoho bloku v Temelíně a jednoho bloku v Dukovanech jako nejbližší priority," řekl Mládek. Dodal, že v současnosti probíhají debaty, jak zajistit, aby tyto projekty měly co nejmenší dopad na daňové poplatníky a spotřebitele.

Český energetický koncern ČEZ původně plánoval rozšířit jadernou elektrárnu Temelín o dva bloky. Tendr na dostavbu však letos na jaře zrušil proto, že se vláda odmítla zavázat ke garantování výkupních cen elektřiny z nových reaktorů.

Atomová energie je priorita

Také pro Slovensko, které značnou část elektřiny vyrábí z jaderných zdrojů, představuje atomová energie podle tamního ministra hospodářství Pavlise prioritu. "Mandát podporovat jadernou energetiku v zemi, která je téměř stoprocentně závislá na dodávkách energetických surovin z třetích zemí, je zcela opodstatněný. Angažování se pro jadernou energetiku a jadernou bezpečnost je přirozenou součástí naší energetické politiky," uvedl Pavlis.

Na Slovensku v současnosti probíhá dostavba dvou bloků jaderné elektrárny v Mochovcích. Termín dokončení elektrárny se ovšem opožďuje a projekt prodražuje. Podle nejnovějšího rozpočtu by dokončení elektrárny mělo přijít na 4,63 miliardy eur (128 miliard Kč) oproti původně odhadovaným 2,8 miliardy eur.

Problémy s dostavbou třetího a čtvrtého bloku elektrárny, kterou provozuje společnost Slovenské elektrárne (SE), by se podle analytiků mohly stát hlavní brzdou vstupu nového investora do SE. O kontrolní podíl v SE, který nabízí zadlužená italská společnost Enel, projevil zájem ČEZ. Kromě elektrárny v Mochovcích provozují SE také dva jaderné bloky v Jaslovských Bohunicích.