Online reportáž

„Panika, která v posledních dnech vznikla, představuje přirozenou reakci lidí na nejistotu, ale je naprosto zbytečná. Případná zpřísněná opatření k zabránění šíření koronaviru Covid-19 nebudou mít za následek zavírání obchodů, skladů či ztížené zásobování potravinami a dalším zbožím," uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. 

Co je koronavirus.Zdroj: DeníkPodle Prouzy poslední dny ukázaly, že obchodní řetězce jsou navíc schopny obratem reagovat, tedy zajistit zboží i pro extrémnější poptávku a posílit obsluhu v obchodech i skladech. „V této souvislosti chci velmi poděkovat zaměstnancům obchodů na prodejnách i ve skladech, kteří pracují v posledních dnech na maximum a nápor zákazníků zvládají velmi dobře," dodal. 

Obchodní řetězce se aktuálně soustředí na zajišťování zásobování do svých centrálních skladů tak, aby plně pokryly vyšší poptávku zákazníků. Zvýšenou pozornost věnují zejména trvanlivým potravinám, nápojům, dětské výživě, toaletním potřebám a hygienickým pomůckám. Výrobu potravin i dalšího sortimentu navyšují rovněž jednotliví dodavatelé. Řada z nich zavedla nebo posílila vícesměnný provoz. 

„Pokud v některém obchodě není krátkodobě nějaké zboží k dispozici, je to dáno pouze tím, že většina obchodů nemá vlastní velké sklady, ale jsou zásobovány průběžnými rozvozy z centrálních skladů,“ uzavřel Prouza. 

Česko v neděli ohlásilo první tři případy nákazy koronavirem. Všechny tři pacienty nakonec převezli do pražské Nemocnice Na Bulovce, jeden muž byl ale původně hospitalizován v Ústí nad Labem.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník