Největší návaly zaznamenaly luxusnější typy hotelů. Například do tříhvězdičkových hotelů zamířilo o šestnáct procent více hostů než vloni. O něco méně hostů hlásí čtyř a pětihvězdičkového hotely, které zaznamenaly meziroční nárůst 15,3 a 12,8 procenta.

„Důvodem je především fakt, že letošní Velikonoce, které jsou jedním z turisticky nejvytíženějších období, byly v březnu a nikoliv v dubnu jako vloni,“ říká Tomio Okamura, člen prezidia a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Na vyšším počtu rekreantů se podílely i lepší sněhové podmínky, které lákaly příznivce zimních sportů, aby několik dnů strávili v jednom z lyžařských center. To zřejmě ovlivnilo i počty českých turistů, kterých na tuzemskou dovolenou vyrazilo přes jeden a čtvrt milionu.

Co se týče jednotlivých národností, nejvíce cizinců do České republiky zamířilo z Německa, Velké Británie, Ruska a Itálie. Ve srovnání s loňskem pak výrazně přibylo Španělů a Poláků.

„Čísla za 1. čtvrtletí kvůli letošnímu přesunutí Velikonoc z dubna na březen zatím nemohou vypovídat o letošním skutečném vývoji počtu turistů. Pro relevantní srovnání si budeme muset počkat až na výsledky za první pololetí,“ dodal Tomio Okamura.