Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) včera veřejnost informoval, že se do Česka vozí polská vejce za dumpingové ceny. Čeští producenti jim těžko konkurují a regály v supermarketech tak plní i Poláci. „Prodávají se hlavně v Kauflandu a v Aholdu," řekl Jurečka.

Viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Pavel Mikoška, který je zároveň ředitelem kvality Aholdu, ale říká, že s dovozem vajec nemají supermarkety moc na výběr. „Skutečností je, že v průběhu roku je v mnoha ohledech nabídka vajec od českých producentů jednak nedostatečná z hlediska jejich objemu a v mnoha případech také nekonkurenční z hlediska ceny," vysvětluje Mikoška. Dodává, že maloobchodní prodejci mají zájem podporovat české zemědělce. Ti ale musí být s nabídkou svých výrobků konkurenceschopní. Pokud ne, pak se vejce stejně tak jako i jiné výrobky s výrazně nižší cenou nabízenou v zahraničí budou na český trh vždy tlačit všemi existujícími kanály.

Česká vejce tvoří 80 procent nabídky řetězce Kaufland, který Jurečka také zmiňoval. Podle tiskového mluvčího Kauflandu Michaela Šperla ale obchod dává přednost českým vajíčkům vždy, když to umožňuje situace. Tu ovlivňují i kapacity dodavatelů.

S takovým zdůvodněním nesouhlasí předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. Čeští výrobci jsou podle ní nuceni prodávat vajíčka za podnákladové ceny. „Do ČR se vozí hlavně přebytky z polského trhu. Jetliže pak na každém vejci tratíme 50 haléřů, naše kapacity postupně klesají, protože se často vajíčka prodat řetězcům nevyplatí," vysvětluje. „To se netýká jen vajec, ale i masa," připomíná. „Nejvíce by chovatelům drůbeže pomohlo omezení dovozu vajec do ČR, menší tlak obchodních řetězců na české dodavatele a vyšší zastoupení českých vajec a masa v řetězcích. Stejně tak snižení marží na naše produkty a podobně," myslí si.

Producenti se mohou pokusit zalepit díry v účtech finanční pomocí státu a Evropské unie. V současné chvíli mohou čerpat z národních dotací na ozdravování chovu drůbeže nebo z evropského Programu rozvoje venkova. Pokud budou ale ceny dál pod výrobními náklady, málokdo bude podle Dlouhé ochotný investovat.

Ministr Jurečka věří, že si česká vejce k zákazníkům cestu najdou. „Čeští drůbežáři musí splňovat přísné normy. Zákazník tak má 
u českých vajec jistotu kvality, navíc si u každého vejce může dohledat přesný původ. Kupovat česká vejce i další české potraviny se vyplatí, každý tak navíc podpoří i naše zemědělství a potravinářství," řekl Jurečka.

JIŘÍ JELÍNEK