Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) není vývoj HDP překvapivý. „Je to očekávané. Jisté oživení lze očekávat až ve druhé polovině roku," řekl ministr. Predikce podle něj ukazují trvalý růst až v roce 2014.

„Že recese pokračuje, nebylo pochyb z čísel z průmyslu, stavebnictví i služeb, ale že propad se v úvodu roku dále výrazně zrychluje, už překvapením je. Recese české ekonomiky se tedy zatím neubírá ke konci, ale spíše kulminuje," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle stínového ministra financí Jana Mládka (ČSSD) je recese způsobena mimo jiné chybami současné vlády. Kabinet by podle něj měl podpořit soukromé investice a obnovit činnost státní agentury CzechInvest tak, jak fungovala za bývalého šéfa Martina Jahna, někdejšího vicepremiéra ve vládě ČSSD. „Měla by také zlepšit fungování českého státu tak, aby obyvatelstvo mělo důvěru ve stát a nemělo takový strach z budoucnosti. Tím by se zvýšila domácí poptávka," poznamenal Mládek.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) připomněl, že čísla ze zemí v Evropě, na nichž je ČR svým vývozem závislá, také nejsou příliš optimistická. „Souvislost je v Evropě jasná. Česká ekonomika není ekonomikou, která by mohla fungovat uzavřená, sama," uvedl. „Ukazuje se, že je více třeba orientovat exportní trh do nových zemí," myslí si Kuba. Připomněl ale, že podobná diverzifikace není možná ze dne na den a její úspěch se případně projeví až v delším časovém horizontu. Podle Kuby je i potřeba maximálně se snažit podpořit domácí spotřebu či firemní investice, příslušné kroky jsou podle něj mezi vládními prorůstovými opatřeními.

Odboráři: Jsme teprve na začátku krize

Podle Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) se opět jako při krizi v roce 2008 a 2009 promarnil čas pro přijetí smysluplných protikrizových opatření. „Údaje za první čtvrtletí 2013 totiž jasně signalizují, že krize prvotně způsobená přehnanou restrikcí vlády se vlivem vnějších faktorů dále prohlubuje a že jsme fakticky teprve na jejím začátku," uvedli odboráři.

Podle nich ministr Kalousek celou hospodářskou a finanční politiku zredukoval na jediný cíl, a to na stomiliardový schodek státního rozpočtu. „A tomu obětoval naprosto všechno: ekonomický výkon, nezvládnutý růst nezaměstnanosti a drastické škrty veřejných výdajů," uvedla ČMKOS.

Hlavní příčinou poklesu HDP podle ČSÚ již nebyly slabé výdaje domácností, vládních a neziskových institucí. Nízká inflace totiž podporovala poptávku domácností zejména po spotřebním zboží.

Pokles zahraničního obchodu

Významný obrat nastal v posledních měsících ve vývoji zahraničního obchodu. „Po třech letech růstu klesl v uplynulém čtvrtletí tuzemský vývoz a zahraniční obchod přestal být zdrojem růstu HDP," uvedl ČSÚ.

Pokles zahraniční poptávky zasáhl zejména exportně orientovaná odvětví, k nejvíce postiženým patřila výroba dopravních prostředků. Pokles investic vyvolal další propad stavebnictví.

Vývoj HDP byl negativně ovlivněn i nerovnoměrným výběrem některých daní. „Výrazné předzásobení tabákovými produkty a s ním spojený vysoký výběr příslušné spotřební daně v posledním loňském čtvrtletí byly příčinou značně podprůměrného příjmu z této daně v prvním letošním čtvrtletí," upozornil ČSÚ.