Letos v prvním pololetí české firmy vyvezly zboží za zhruba 1,5 bilionu korun, meziročně to je asi o osm procent více. „Čísla za červenec ale naznačují asi patnáctiprocentní propad. Přesto předpokládáme, že letošní rok bude opět rekordní," uvedl Vališ. Podle něj mírně klesá závislost exportu na zemích EU. „Spokojeni budeme, když to bude asi 81 procent," uvedl Vališ.

Vláda letos schválila exportní strategii České republiky pro roky 2012 až 2020, kterou vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Podle Vališe je to klíčový dokument. Cílem je snížit závislost českého vývozu na trzích EU, zvýšit počet exportních oborů či zapojit do vývozu více malých a středních podniků, aby export nebyl tolik závislý na několika velkých firmách. Počet vývozců totiž v posledních letech klesá. Dnes to na odborném semináři v Brně potvrdil i Vališ.

Prioritní země pro export

Uvedl také, že ČR musí „oprášit" některé trhy, kdy v minulosti působila. Zmínil například Afriku. Strategie MPO nově definuje 12 prioritních zemí pro český export, jako jsou Brazílie, Čína, Indie, Irák, Ukrajina či Spojené státy. Materiál obsahuje i 25 zájmových zemí, na které má být rovněž upřena zvýšená pozornost. Samostatně jsou pak uvedeny členské země EU.

Vališ dnes uvedl, že v pololetí export do prioritních zemí stoupl asi o 37 procent. Rostl i export do tzv. zájmových zemí o asi 12 procent. Mezi ně patří například Angola, Argentina, Bělorusko nebo Ázerbájdžán.

Součástí balíčku opatření na podporu českého vývozu, který letos schválila vláda, je mimo jiné také zvýšení pojistných fondů pojišťovny EGAP o miliardu korun a navýšení kapitálu České exportní banky (ČEB) o 660 milionů ko­run.

České firmy loni vyvezly zboží v rekordní hodnotě 2,9 až tři biliony korun a zhruba 83 procent českého exportu směřovalo do zemí Evropské unie. Česká republika má jako malá otevřená ekonomika jeden z nejvyšších podílů exportu na HDP z celé EU, v loňském roce to bylo téměř 80 procent.

Čtěte také: Ministerstvo: Český export do Ruska bude letos rekordní