Zetor India Private Limited, dceřiná společnost Zetor Tractors, uzavřela s keňským partnerem Automobile Warehouse spolupráci na dodávku několika desítek traktorů Zetor s výkonem od 80 do 150 koní. Zetor bude do země dovážet stroje modelových řad Major, Proxima a Forterra. Prvních dvanáct strojů už firma do země dovezla.

„Při hledání nového partnera jsme využili skutečnost, že se v Keni nachází silná indická komunita. Kolegové ze společnosti oslovili napřímo několik potenciální partnerů a po několika měsících jednání jsme spolupráci úspěšně završili uzavřením smlouvy a dodávkou prvních dvanácti traktorů do země,“ říká ředitel firmy Zetor India Robert Harman.

Zetor se snaží udržet na výsluní i pomocí nového traktoru Major HS 80
Zetor vydělal přes 100 milionů, odbytové krizi navzdory

Zájem je o stroje s kabinou a s klimatizací. Pro zemi je specifické pěstování cukrové třtiny, kukuřice a exotických květin určených pro vývoz do Evropy. Ročně se v Keni prodá až 900 traktorů. Polovina z nich má výkon od 80 do100 koní.

„Společnost Automobile Warehouse disponuje prodejními místy v Nairobi a v Nakuru, druhém největším městě v zemi, které je jedním z nejrychleji se rozvíjejících měst v Africe. Firma zkušenosti s prodejem zemědělské techniky už má, protože spolupracovala s konkurenční značkou. Nově se rozhodla pro Zetor. Kromě zemědělské techniky bude společnost zajišťovat také servis a dodávku náhradních dílů. První komponenty byly dodány společně s traktory,“ upřesňuje Harman.

Během 70leté historie značky Zetor bylo do země dovezeno padesát traktorů. Prvních dvacet pět bylo dovezeno v roce 1965, zbývající traktory byly dodány v roce 1997.

Montáž traktoru Zetor
Společnost Zetor vstupuje na ruský trh

Keňa se stala po Maroku, Alžírsku, Tunisku a Zambii pátou africkou zemí, kam značka Zetor traktory dováží. Zetor nyní jedná s partnery z dalších zemí v regionu. Pozornost je věnována zejména státům, které disponují rozvinutým zemědělstvím, důležitým prvkem při navazování spolupráce je i stabilní politická situace.

Zetor Tractors pokračuje v expanzi na trhy, kde značka Zetor zastoupení dosud postrádala. Jen v letošním roce navázala společnost přímo anebo prostřednictvím svých afilací spolupráci s Izraelem, Jordánskem, Zambií, Ruskem a teď nově s Keňou.

Zdroj: Youtube