Čeští bankéři také jako jediní kladou do budoucna důraz na investice, zatímco v ostatních zemích dávají přednost dalšímu snižování nákladů. V roce 2013 však bankéři v regionu očekávají mírné zlepšení situace.

"Český bankovní sektor zůstal ziskový i během krize a disponuje dostatečným kapitálem pro krytí případných ztrát. Je jedním z nejstabilnějších ve střední Evropě, a proto současné ekonomické podmínky hodnotí nejpozitivněji právě čeští bankéři," komentoval výsledky průzkumu poradce KPMG ČR odpovědný za služby pro bankovnictví Zdeněk Tůma.

Nejpesimističtější jsou manažeři slovenských a maďarských bank. Situaci v roce 2012 ve srovnání s předchozím rokem hodnotí jako horší 79 procent slovenských a 83 procent maďarských bankéřů. Tyto postoje odrážejí celkovou ekonomickou situaci daných zemí. Maďarský bankovní sektor byl ze sledovaných států krizí zasažen asi nejvíce. Slovensko zase čelí růstu zadlužení a značným regionálním nerovnováhám.

Pro letošní rok očekává 29 procent respondentů zlepšení situace na bankovním trhu. Nejvíce v něj věří manažeři v Rumunsku. Na Slovensku pokračuje skepse a další zhoršení v následujících 12 měsících očekává 85 procent bankéřů. Podobně smýšlí Poláci, kde budoucnost vidí negativně 73 procent tamních bankovních manažerů.

Jak na tom budou banky?

Výnosy bank za rok 2012 jsou nižší než v předchozím roce a ani v roce 2013 se neočekává významné zlepšení. Na 44 procent dotázaných čeká v roce 2013 horší výnosy. Podobné jsou odhady ohledně ziskovosti, zhoršení očekává 39 procent respondentů. Nejvíce jsou skeptičtí bankovní manažeři v Polsku a na Slovensku, největší optimismus panuje v Rumunsku.

Ve svých strategiích na následující roky plánují banky další úsporná opatření na úkor investic do dlouhodobého růstu. "Úspory hledají zejména ve snižování marketingových výdajů a počtu zaměstnanců. V plánech se často objevuje také outsourcing a prodej neklíčových činností. Pokud banky investují, tak do řízení rizik, souladu s regulatorními požadavky, rozvoje zaměstnanců a informačních technologií," upozornil Tůma. Příštích pět let budou situaci na bankovním trhu ovlivňovat zejména zvýšené regulatorní požadavky, nové jednoduché bankovní produkty a produktová optimalizace.

V průzkumu KPMG Banking Executive Survey vrcholové vedení více než stovky bank odpovídalo na otázky ohledně současné situace, srovnání s předchozím rokem, očekávaného výhledu do budoucna a opatření, která bude třeba učinit ke zvýšení finanční výkonnosti.