Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Národ krabičkářů. Čeští zaměstnanci si nejčastěji nosí k obědu jídlo z domova

Podniková jídelna, restaurace, dovážková služba, nebo blízký obchod. Možností, jak v poledne dočerpat energii, je mnoho. Čeští zaměstnanci si ale nejčastěji nosí jídlo z domova, a tento trend se stále větší oblibou „domácího vaření“ spíše narůstá. To potvrdily i výsledky ankety na portálu Profesia.cz, kde tuto možnost uvedlo 38 procent dotázaných.

18.10.2017 1
SDÍLEJ:

Podle průzkumu stravovacích návyků zaměstnanců se lidé od preference ceny posunuli k upřednostnění chuti, roste ale počet těch, kteří si nosí jídlo z domova.

Nejvíce lidí nosí jídlo z domova - 38 procent. Následují ti, kteří chodí na oběd do restaurací v okolí nebo si jídlo nakupují v okolních obchodech – celkem 31 procent respondentů. Z toho větší část dostává stravenky - 19 procent respondentů oproti 12 orocentům bez stravenek.

Početně téměř vyrovnaní - 27 procent - jsou ti, kterým jídlo zajišťuje zaměstnavatel, tedy mají vlastní jídelnu nebo soukromníka, který se o obědy postará, říkají výsledky ankety za minulý rok provedené z iniciativy Evropské komise. 

„Povinnost poskytnout zaměstnancům přestávku, a to nejdéle po 6 hodinách práce, je dána ze zákona. Někdy však bývá problém najíst se za oněch zákonem stanovených 30 minut,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz.

„Ne každá firma má svou jídelnu, řada zaměstnavatelů poskytuje proto příspěvek na jídlo v podobě stravenek. Ale stále častěji také podporují možnost kvalitně se najíst přímo na pracovišti, ať už jde o zajištění dovážky jídel, nebo vybavení relaxačních zón a kuchyněk tak, aby si tam lidé mohli připravit to, co si přinesou z domova nebo koupí,“ dodává.

Dovážkovou službu podle ankety využívají zatím jen čtyři procenta respondentů, ale tento segment je rozhodně na vzestupu. 

„Zaznamenáváme výrazný nárůst poptávky v okrajových částech velkých měst, business parcích a průmyslových zónách, kde je nabídka gastronomických služeb slabší,“ říká Radek Finkous ze služby Dámejídlo.cz.

Autor: Redakce, Pavel Kopecký

18.10.2017 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat: Dva páni a lepší časy

Marek Sikora v dresu Havířova v přerovské Meo Aréně
46

Sikorovi bylo zranění Jágra líto, s omluvou váhá

OBRAZEM: Ester Ledecká už má zlatou medaili na krku. Byla nervózní

Zlatá olympijská medaile už visí na krku Ester Ledecké, která svým triumfem ve sjezdu Super G šokovala celý lyžařský svět. "Byla jsem trochu nervózní. Je to poprvé, tak si to můžu dovolit. Příště to snad bude lepší," smála se po slavnostním ceremoniálu.

Exekutoři dražili zabavenou škodovku ze 70. let. Cena způsobila poprask

V pátek se v Čekyni uskutečnila dražba movitých věcí, kterou každý měsíc pořádá Exekutorský úřad Lukáše Jíchy. Páteční dražba byla ale unikátní v tom, že se na seznamu dražených věcí objevil modrý historický veterán „čtyřdvéřák“ Škoda 110 L z československé automobilky Automobilové závody.

Slováci nezopakovali výborný hokej s Rusy, po prohře se Slovinci jsou poslední

Ve skupině B olympijského hokejové turnaje je o všem jasno. Po výhře 4:0 nad Američany postupují přímo do čtvrtfinále hráči ruského výběru, Slováci jsou po prohře 2:3 po nájezdech se Slovinci poslední.

Unikátní foto: V Mostě létá orel mořský, kriticky ohrožený druh

Tento úžasný snímek mění pohled na Mostecko. Pro nádherného dravce je liduprázdná krajina mezi Mostem a Litvínovem zimní divočinou s dostatkem potravy, ryb a vodních ptáků.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT