Podle průzkumu stravovacích návyků zaměstnanců se lidé od preference ceny posunuli k upřednostnění chuti, roste ale počet těch, kteří si nosí jídlo z domova.

Nejvíce lidí nosí jídlo z domova - 38 procent. Následují ti, kteří chodí na oběd do restaurací v okolí nebo si jídlo nakupují v okolních obchodech – celkem 31 procent respondentů. Z toho větší část dostává stravenky - 19 procent respondentů oproti 12 orocentům bez stravenek.

Početně téměř vyrovnaní - 27 procent - jsou ti, kterým jídlo zajišťuje zaměstnavatel, tedy mají vlastní jídelnu nebo soukromníka, který se o obědy postará, říkají výsledky ankety za minulý rok provedené z iniciativy Evropské komise. 

„Povinnost poskytnout zaměstnancům přestávku, a to nejdéle po 6 hodinách práce, je dána ze zákona. Někdy však bývá problém najíst se za oněch zákonem stanovených 30 minut,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz.

„Ne každá firma má svou jídelnu, řada zaměstnavatelů poskytuje proto příspěvek na jídlo v podobě stravenek. Ale stále častěji také podporují možnost kvalitně se najíst přímo na pracovišti, ať už jde o zajištění dovážky jídel, nebo vybavení relaxačních zón a kuchyněk tak, aby si tam lidé mohli připravit to, co si přinesou z domova nebo koupí,“ dodává.

Dovážkovou službu podle ankety využívají zatím jen čtyři procenta respondentů, ale tento segment je rozhodně na vzestupu. 

„Zaznamenáváme výrazný nárůst poptávky v okrajových částech velkých měst, business parcích a průmyslových zónách, kde je nabídka gastronomických služeb slabší,“ říká Radek Finkous ze služby Dámejídlo.cz.