Od 1. září začnou platit v městské hromadné dopravě na Mostecku upravené ceny a poprvé také papírové jízdenky Dopravy Ústeckého kraje (DÚK). Ty se používají v regionálních zelených autobusech, ve vlacích, v MHD jiných měst a na některých lodích na Labi. Okres Most se k síti přidává jako poslední a jen částečně. Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova zatím nebude uznávat bezkontaktní čipové karty DÚK, protože musí koupit moderní odbavovací zařízení.

„Zprovoznění nového odbavovacího systému a plnohodnotného zapojení městské hromadné dopravy do integrované dopravy Ústeckého kraje je plánováno na rok 2020,“ sdělil ředitel podniku Daniel Dunovský.

Ilustrační foto
Doprava zdarma se rozšíří. Další bonusy přinese na Mostecku integrace s krajem

Ústecký kraj se zavázal, že dopravnímu podniku už od září začne s uznáváním jízdenek DÚK dorovnávat tržby a tato dohoda platí do roku 2022.

Dopravce v souvislosti s integrací připravil i změnu tarifního uspořádání MHD, ve které zvýhodní další skupiny cestujících. V Litvínově budou moci místní děti od 6 do 15 let a senioři od 65 let od 1. září jezdit v litvínovském pásmu zdarma. Potřebují k tomu čipovou kartu, na kterou jim v informačním centru MHD po předložení občanského průkazu či rodného listu nahrají bezplatnou jízdu platnou do konce letošního roku. Za to zaplatí jen manipulační poplatek, děti 20 a senioři 40 korun. Kdo čipovou kartu nemá, v centru ji udělají za 120 korun a nutná je k tomu ještě fotka.

K zásadním tarifním úpravám patří například změna u základní jednopásmové jízdenky za 17 korun, která bude od září přestupní s platností na 45 minut. Na výběr bude také nová dvoupásmová přestupní jízdenka na 60 minut za 21 korun a přestupní třípásmová jízdenka na 90 minut za 24 korun. Při platbě čipovou kartou bude jízdné nadále o čtyři koruny levnější.

Tramvaj č. 4 do Litvínova.
Na trasu mezi Mostem a Litvínovem vyjedou nové tramvaje, už je smlouva

Cestující od 6 do 26 let a od 65 let budou mít základní jízdné zlevněné, vyjde je na 3 až 6 korun podle typu jízdenky a způsobu platby. Upraví se i časové jízdenky, od září budou jen na 7, 30, 90 a 365 dní. Dospělé vyjde například 30denní jednopásmová na 400 korun místo současných 420, studenty na 100 místo 160 korun.

Od září bude na Mostecku platit i nový tarif DÚK. Ten obsahuje hlavně nové slevy nařízené státem, který dětem do 18 let, studentům do 26 let a seniorům nad 65 let sníží obyčejné jízdné o 75 procent. Ústecký kraj s integrovanými městy benefity rozšířil, aby zahrnuly i přestupy na MHD.

„Stát toto vůbec neřešil. Dokonce při poskytnutí takové slevy i při přestupu na MHD bude stát dopravcům krátit dorovnání poskytnuté slevy. Přesto jsme se rozhodli nové slevy všem cestujícím DÚK v plném rozsahu poskytovat, a tedy i v MHD,“ informoval náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Komínek.

Autobus mostecké MHD.
Vtelno nechce autobusy na Mostecké. Rozšíření MHD by ale místní uvítali

Integrovaná doprava Ústeckého kraje usnadňuje a zlevňuje cestování po regionu. Například jednodenní síťová jízdenka pro 5 osob stojí 330 korun. Lze ji využít například pro celodenní výlet z Mostu do Hřenska s přestupy na vlaky, autobusy či parník. Rodiny tak mohou ušetřit i stovky korun.