„Že ČEZ splnil podmínky zákona a použil v Ledvicích nejlepší dostupnou technologii je jistě chvályhodné. Totéž bohužel nelze říci o obnově elektrárny v Tušimicích a Prunéřově. ČEZ zde hodlá použít zastaralou technologii s tzv. podkritickými parametry a obejít tak platnou evropskou i českou legislativu,“ oponuje vedoucí klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.

Omezit emise CO2

„Hlavní motivy společnosti ČEZ pro zahájení současného programu ekologizace severočeského regionu v hodnotě přesahující 100 miliard korun je zvýšit účinnost uhelných elektráren a omezit tak emise CO2 na nejmenší možnou míru. Současný program obnovy uhelných zdrojů vyvolalo především stárnutí uhelných zdrojů – velká část výrobní kapacity včetně odsiřovacích zařízení již v letech 2015–2020 dosáhne konce své životnosti,“ uvedl Vladimír Hlavinka, člen představenstva a ředitele divize výroba ČEZ. A dodal: „Navíc budou pro nové zdroje od roku 2016 výrazně zpřísněny emisní limity NOx i emisní limity SO2.“

Každá cesta ke zlepšení našeho životního prostředí je cestou správnou, ale pro ekologické organizace to není úplně podle pravdy. „ČEZ zjevně spoléhá na to, že svým nesporným politickým vlivem se mu v Prunéřově postupně nějak podaří odstranit z cesty či zamést pod koberec dosavadní nesouhlas Ministerstva životního prostředí, české státní informační agentury pro životního prostředí (CENIA), expertní vyjádření Evropské komise, odpor nevládních organizací i tisíců místních obyvatel, kteří podepsali petici proti ČEZem navrženému prodloužení životnosti elektrárny,“ pokračuje v kritice Rovenský.

Moderní technologie

Energetická společnost naopak oponuje, že první výsledky v Tušimicích ukazují, že použitá moderní technologie obnovy je ta správná – dosahované výsledky odpovídají hodnotám předepsaným pro tzv. BAT (Best Available Technologies), které představují světově uznávaný standard dosažení emisních limitů a zvýšení účinnosti u modernizovaných zdrojů. Bezesporu jsou správnou volbou jak pro Elektrárnu Tušimice II, tak i pro Elektrárnu Prunéřov II, jejíž komplexní obnova využije tušimických zkušeností a bude dokončena do roku 2013.

„Pro Greenpeace je situace jasná: buď ČEZ využije část z desítek miliard korun nepřímé státní podpory ve formě bezplatných emisních povolenek k tomu, aby v Prunéřově postavil kvalitní nadkritický blok s čistou termální účinností minimálně 42 %, nebo budeme právními prostředky usilovat o ukončení provozu elektrárny do roku 2016. Vzhledem k neústupnosti ČEZu a jeho neochotě byť jen rozšířit posuzování projektu o skutečně nejlepší dostupnou technologii to v tuto chvíli vypadá spíše na druhou z uvedených možností,“ uvedl Jan Rovenský.

Paroplynové bloky

„Pokud jde o nové paroplynové bloky v Úžíně a Počeradech, Greenpeace jejich výstavbu podporuje vzhledem k tomu, že v energetickém mixu ČR je nedostatek zdrojů, které by byly schopné poskytovat dostatečně flexibilní a rychlý výkon potřebný k pokrývání špiček spotřeby.

Podporují však požadavek radního Ústeckého kraje Arne Fišery, aby spuštění nových paroplynových bloků předcházelo odstavení současné zastaralé hnědouhelné elektrárny v Počeradech a teplárny v Trmicích, v obou případech z důvodu snižování imisí v okolí zmíněných zdrojů,“ dodal závěrem ekologický aktivista.