Úspory pro jednotlivé segmenty podnikání a divize ČEZ činí u Výroby 14 procent, u Těžby 15 procent, Distribuce a Zahraničí mají ušetřit 17 procent a Prodej 19 procent. "Směrná čísla jsou stanovena na úrovni celkových stálých provozních nákladů, včetně vnitroskupinových nákladů," uvedl mluvčí.

Dodal, že vedení firmy se shodlo na zadání pro přípravu první verze rozpočtu a podnikatelského plánu na roky 2015 a 2016. Základem bude optimalizace investic a výrazné omezení stálých provozních nákladů.

Evropský energetický trh je v krizi

V plánech na nadcházející období chce ČEZ zohlednit fakt, že je evropský energetický trh v krizi. Velkoobchodní ceny elektřiny již řadu let klesají, což s celkovou nejistotou regulace energetiky v Evropě vede k poklesu dosahovaných a zejména očekávaných zisků firmy.

K úsporným opatřením přistoupila většina evropských konkurentů, připomněl Kříž. Společnosti E.ON, Verbund, RWE, Vattenfall a Enel vyhlásily úsporné programy v rozsahu kolem miliardy eur v průběhu dvou let a jsou nuceny prodávat aktiva a propouštět.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy se loni snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun. Skupiny ČEZ v Česku zaměstnává zhruba 20.000 lidí.

Vedení ČEZ nechce na dividendách vyplatit akcionářům celý loňský zisk, jak v březnu požadoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Navrhlo dividendu 40 korun za akcii, takže částka navrhovaná k výplatě představuje 61 procent z konsolidovaného zisku po zdanění. Pokud by návrh představenstva 27. června schválila valná hromada, stát by jako majoritní vlastník získal přes 15 miliard korun.