ČEZ může pokračovat v posuzování nabídek japonsko-amerického Westinghousu a česko-ruského Konsorcia MIR.1200. V úterý to řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. „Pokud zjistíme, že nabídka Arevy byla v pořádku, vrátí se tendr do fáze posouzení všech nabídek," uvedl Rafaj. Podle něj je na firmě ČEZ, jaký postup zvolí.

Odvolání francouzské Arevy v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín dorazilo na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže začátkem listopadu. Úřad má už speciální tým, který se zakázkou bude zabývat. Dobu, v jaké rozhodne, zatím odhadovat nechce. Případ je příliš rozsáhlý.

Velikostí zadávací dokumentace, která zahrnuje 60.000 stran, jde o nejrozsáhlejší veřejnou zakázku, jakou kdy ÚOHS prošetřoval. Nabídka Arevy má také několik tisíc stran.

Případ si vyžádá zpracování řady znaleckých posudků či expertních vyjádření.

Areva brojí proti svému vyloučení z tendru. Chce, aby úřad detailně přezkoumal rozhodnutí společnosti ČEZ z 5. října, kterým ČEZ francouzskou společnost z tendru vyřadil. ČEZ tehdy oznámil, že Areva nenaplnila v nabídce zákonné a další požadavky na stavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína. Na konci října ČEZ zamítl odvolání francouzské firmy.

Konkrétní důvody pro vyřazení Arevy z tendru ČEZ ani francouzská společnost nesdělily. Po vyřazení Arevy zůstávají v tendru na dostavbu Temelína pouze americko-japonská firma Westinghouse a česko-ruské Konsorcium MIR.1200, které tvoří Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress.