Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zelené zlato z kladenských chmelnic bude letos kvalitní

Kladensko - Na Kladensku byl chmel běžně pěstovaný například na severu Slánska nebo u Zlonic.

18.8.2009
SDÍLEJ:

Ačkoliv doby Starců na chmelu už pominuly, na česání zelených šištiček si každý rád vzpomene. Čas sklizně se blíží i na Kladensku. Foto: Deník/Jan Kopáč

Pivovarnictví na území České republiky má dlouholetou tradici. První zmínky o výrobě piva pocházejí už z roku 1088 a nacházejí se v nadační listině kostela na Vyšehradě. Přes všechny tyto skutečnosti produkce piva kolísá. Svého zatím nepřekonaného vrcholu dosáhla v roce 1992, kdy se z sedmdesáti pivovarů vyexpedovalo rekordních téměř 19 a půl milionu hektolitrů chmelového moku.

Stejně zajímavá jako celá historie piva je i minulost česání chmelu a jeho dalšího zpracovávání. Dříve se zelené zlato česalo ručně, každý česač měl svou řadu rostlin, kterou obratně čistil. Musel otrhat šištičky bez listů a hlavně se stopkami. Množství natrhaných šištiček se měřilo na čtvrťáky neboli věrtele. Od známých Starců na chmelu doba pokročila a úlohu česačů převzala technika. Dnešní česání mají na starosti česačky, které obsluhují většinou najatí brigádníci.

Na Kladensku byl chmel běžně pěstovaný například na severu Slánska a u Zlonic. V současné době je na území celého Kladenska pouze asi 100 hektarů zemědělské půdy osázených chmelem. Jedním ze tří pěstitelů je Karel Bratschetl z Bílichova, který vlastní 44 hektarů chmelnic právě ve známé tradiční lokalitě u Zlonic, ve Šlapanicích, jenž odhaduje, že letošní sklizeň zeleného zlata bude dobrá.

„Začínáme česat ve čtvrtek 20. srpna. Podle mého odhadu, budeme do čtrnácti dní s prací hotovi. Na sklizni se bude podílet celkem pětapadesát lidí a šest traktorů. Letos vydatně pršelo a to je pro chmel dobře, takže sklizeň bude podle mého názoru dobrá. Na Zlonicku máme občas se srážkami problémy, jelikož jich je málo,“ vysvětluje pěstitel, který si ještě pamatuje dobu, kdy bylo na jen na Zlonicku 126 hektarů půdy osázených chmelem.

„Výměra se postupně zmenšovala, až jsem skončil na té současné. Očesaný chmel putuje do pásové sušárny, kde se šišky usuší na deset procent vlhkosti. Pěstuji odrůdu žateckého poloraného červeňáku a v loni jsem vysázel na zkoušku pět hektarů hrubší odrůdy premianta,“ popisuje Karel Bratschetl.

Největší hrozbou pro český pivní průmysl jsou podle pěstitele, který nejraději pije plzeň, velké monopoly, jež malé pivovary skupují. Na své 48hektarové výměře začne sklízet také družstvo Agros Vraný, kde má chmel na starosti Roman Javořík.

„My začínáme česat v pátek 21. srpna. Myslím si, že letošní sklizeň bude dobrá. Minimálně na úrovni loňské úrody. Česat budeme tak čtrnáct až patnáct dní,“ informoval pěstitel chmele Roman Javořík.

Autor: Daniela Řečínská

18.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Nespavost je nejčastější poruchou spánku. Spánkový dluh se s věkem splácí hůře

Ilustrační foto
3 6

Češtinářka: Neuznávám domácí úkoly, rodiče nemají suplovat učitele

Zfetovaný Němec na silnici a strom, kterého se majitel bál: nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 22. listopadu 2017.

Daňové úniky a praní špinavých peněz. Francouzi obvinili ruského oligarchu

Soudce ve Francii formálně obvinil ruského senátora a miliardáře Suleimana Kerimova. Jeden z nejbohatších mužů v Rusku byl zatčen v pondělí večer v Nice kvůli praní špinavých peněz a daňovým únikům. Jednapadesátiletý podnikatel smí zůstat na svobodě za podmínky, že složí kauci ve výši pět milionů eur a pas odevzdá polici.

Lidé přispívají na teplické prvňáčky. Vybrali už statisíce

Nenávistné výhrůžky na adresu prvňáčků z teplických Prosetic nechaly v klidu většinu českých politiků. Z oficiálních míst proti komentářům pod fotkou z Teplického deníku zaznělo jen pár osamělých hlasů. Část české veřejnosti naopak svou podporu dětem, kterým diskutující na sociálních sítích vyhrožují likvidací, vyjádřila v penězích. Za několik dní se na účtech dvou iniciativ v jejich prospěch sešly statisíce korun.

Sedm způsobů, jak provonět byt bez chemie

Není to jen teplo a vkusné doplňky, co činí náš domov v zimě útulným. Na lidské smysly výrazně působí i vůně. Vůně příjemná, uklidňující, vánoční.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT