V Chomutově vyroste nový obchoďák. Investor postaví Interspar, předtím zbourá zimní stadion.

Město ale za pozemky nedostane tolik peněz, kolik chtělo. Místo 210 milionů korun získá jen 160 milionů.

Cenu srazil Spar. Vedení města mu ještě před volbami vyšlo vstříc a poslední zastupitelstvo na konci září dalo slevě zelenou. Přestože na předposledním zasedání návrh Sparu neprošel.

Nic neřekneme

Dopátrat se příčin, proč se tak stalo, není lehké. Už od začátku jednání o budoucím obchodním domě a prodeji pozemků totiž vedení města mlží. Na otázky ohledně nynějšího prodeje a slevy odpovídá vyhýbavě nebo vůbec. Mluvčí Šárka Schönová pouze potvrdila, že zastupitelé slevu schválili a že jednání byla náročná.

Na další otázky třeba o tom, proč byla změna napodruhé schválena, nebo jestli městu nebudou peníze chybět, odpověď nemá.
Stejně tak nic neříká ani Spar. Jednatel společnosti Martin Ditmar pouze sdělil, že byla podepsána kupní smlouva. Proč chtěla firma slevu, nechal bez odpovědi.

Jediní, kdo neváhali o prodeji mluvit, byli tehdy opoziční zastupitelé. Podle Jaroslava Komínka (KSČM), který u posledních jednání byl, Spar argumentoval špatnou ekonomickou situací na trhu a nedobrými výhledy. „Tvrdili, že když slevu nedostanou, svůj záměr přehodnotí,“ popisuje Komínek, že by Spar z projektu vycouval, přestože s městem měl smlouvu.

My to říkali…

Radnici nezbylo nic jiného, než slevit. „My jsme rádi, že ta stavba bude, město ale přišlo o padesát milionů korun. A to kvůli špatně udělané smlouvě,“ dodává opoziční zastupitel. Tvrdí, že komunisté už před lety na podobné riziko upozorňovali, zůstali však nevyslyšeni. „Stačilo doplnit do smlouvy tři body, aby se toto nemohlo stát,“ uzavírá Komínek.

Penězi z prodeje pozemků chce město zaplácnout část vlastního podílu na stavbě nového stadionu. Nyní k tomu bude mít o padesát milionů korun méně.