Laboratorní chov čmeláků má v Česku dlouhou tradici. Prvním subjektem, který se chovem začal zabývat, je Zemědělský výzkum. Čmeláci se v ústavu zkoumají od 80. let minulého století. Projekt, který vznikl v roce 2011, byl zaměřen na zemědělské využití čmeláků zejména v ovocných sadech a při šlechtění. Zájem ale o něj projevili ale i zahrádkáři a milovníci přírody.

„Když si chce člověk pořídit čmeláky na zahradu, potřebuje k tomu dřevěný úl. I s ním si čmeláky může pořídit u nás. Získá začínající hnízdečko, kdy je v něm královna s prvními dělnicemi a hnízdo se postupně vyvíjí," uvedla Votavová. Čmeláčí hnízdo přes rok vychová desítky mladých královen, které následující rok mohou založit další hnízda v okolí.

Zemědělský výzkum zatím vyprodukoval 500 čmeláčích hnízd, která rozprodal za dva a půl měsíce. Počet zájemců byl ale více než dvojnásobný. Na projektu aplikovaného výzkumu se podíleli také odborníci z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR a Výzkumného ústavu pícninářského, který je mateřskou firmou Zemědělského výzkumu.

Finančně ho podpořila Technologická agentura ČR (TA ČR). Díky dotaci se mohla vybudovat logistika chovu, od laboratorního instrumentária po založení webových stránek a objednávkového systému. „V souvislosti s úbytkem včel lidé hledají cesty jak zajistit opylení na své zahrádce a jak podpořit výskyt opylovačů ve svém okolí. Ti se tak stali odběrateli přibližně poloviny odchovaných čmeláčích hnízd," uvedla předsedkyně TA ČR Rut Bízková. Čmelák se také dobře přizpůsobuje uzavřeným prostorům a je tedy ideálním opylovačem například do skleníků.

Objednat si čmeláčí hnízdo mohou lidé po internetu, stránky se spouštějí vždy 1. ledna. Letos už v polovině února byly podle Votavové kapacity naplněny. Cena úlu závisí na výbavě. Ta nejlepší s ochranou proti parazitům vyjde kolem tisíce korun a samotný chov na další tisícovku.

Protiparazitová ochrana má zabránit řadě živočichů, jako škvorům, mravencům, molům nebo pačmelákům, aby se dostali do úlu. Podle Votavové se vyplatí pořídit úl s co největším počtem ochranných prvků.