V tomto městě se národní šampionát konal již podruhé a v dvouletém intervalu. Musím připomenout, že před dvěma roky jsme slavili národní šampionku red- holštýnského plemene v podobě krávy Jerudy ze Staňkova a vítězky černých krav na druhé laktaci ze Staňkova a více- šampionky starších krav z Meclovské a.s.

V tomto roce jsme přivezli na výstavu celkem 15 krav z domažlického regionu, ale reprezentovali jsme tím vlastně i celý západočeský region. Protože bylo nakonec předvedeno celkem 60 plemenic, znamenalo to i ambice na některá umístnění. Tak velkou skupinu jsme schopni připravit jen díky Mrákovské výstavě, na kterou krávy připravujeme již měsíce dopředu. Ty nejlepší pak znovu přeholíme, několikrát povodíme a nemají-li jiné problémy, na výstavě předvedeme. Vše vypadá jednoduše, ale je za tím velké úsilí mnoha nadšenců.

Musíme vzít v úvahu, že posuzovatel – tzv. judge, je jiný – tentokrát byl z Itálie, má jiný pohled na zvířata, než měl německý judge, který posuzoval v Mrákově. Dále i to, že zvířata se po měsíci mohou výrazně změnit – vzhledem ke graviditě a fázi laktace zvířat. Nejdůležitějším faktorem však může být a pro nás tentokrát byl dlouhý převoz zvířat a jejich krátká aklimatizace. Na to jsme bohužel doplatili u nadějných černých zvířat z Meclovské a.s., kterým jsme nedokázali načasovat dostatečnou naplněnost vemen, a tím naše nadějné krávy soutěžily s velkým hendikepem a bohužel nekončily na stupních vítězů.
Opakem byl úspěch v kategorii red- holštýn.

V kategorii prvotelek se na první místo dostala kráva jménem Arabela ze ZS Srbice, která přeskočila šampionku prvotelek z Mrákovské výstavy – mrákovskou Janu. Na třetím místě se navíc umístila kráva Václavka ze Starého Klíčova.

V dalším kole se představily starší krávy – tzn. na druhé a vyšší laktaci. Zde slavila úspěch starší zvířata. V konkurenci vítězek z mnoha výstav se k naší radosti nejlépe dařilo našim dvěma nejlepším starším kravám z Mrákovské výstavy, které si pouze vyměnily pořadí. Tentokrát v lepší kondici, v lepším stadiu laktace se na prvním místě umístila mrákovská Josefina před staňkovskou Kianou.

JAN RANDA přebírá ocenění za red-holštýnskou šampionku Klíčov Josefinu.Zdroj: (šal)

Obě však porazily mnohonásobně oceněné krávy z Ostřetína a Krásné Hory. Ve finále o celkovou šampionku výstavy se účastnily dvě nejlepší z obou kategorií, a tak jsme si mohli v klidu vychutnat vyhlášení šampionky, neboť všechny čtyři byly z našeho regionu! Nejdříve ovšem bylo oceněno nejlepší vemeno v kategorii red-holštýnských krav. To získala Arabela ze Srbic. Vrcholem bylo vyhlášení šampionky red- holštýnského plemene, kterou se stala mrákovská Josefina.

Mrákovským chovatelům, kteří vkládají 20 let nemalé úsilí do pořádání největší holštýnské výstavy v ČR, pořádané opět v tomto roce v Mrákově, gratulujeme a úspěch, první národní šampionku v jejich dosavadní historii, o to více přejeme.

Nesmím zapomenout poděkovat i chovatelům z Milaveč a Všerub, jejichž krávy se výstavy účastnily, ale nedosáhly na medailová umístnění. Na výstavě i jejich zvířata však jistě zanechala dojem. Nakonec patří poděkování skupině devíti ošetřovatelů – vodičů, kteří se za pomoci studentů z poděbradské školy o zvířata tři dny a noci perfektně starali.

Autor:Václav Šaloun