Zemědělská společnost ZEPO z Bohuslavic nad Metují na Náchodsku označila současné ceny vepřového za katastrofu. "Pokud bude nekalá konkurence masa dováženého ze starých členských státu EU a z Polska pokračovat, nevylučujeme další redukci chovů. Pod výrobní nálady nelze prodávat," řekl ředitel Josef Lukášek. Již před dvěma lety ZEPO muselo kvůli nízkým cenám redukovat chovy na polovinu. Firma má vlastní výrobnu masných produktů a od jatek z Německa nyní dostává nabídky na prodej cenově výhodných vepřových půlek. "My ale zpracováváme jen maso v vlastních chovů. Prodej v podnikové prodejně nám neklesá," řekl. Horší je situace u externích obchodníků, u nichž se ZEPO střetává s levnější konkurencí z Polska.

"Současná cena je pro nás smrtící," řekl ředitel Žihelského statku ze severu Plzeňska Miloslav Vaňourek. Firma s 10.000 prasaty využívá na pokrytí ztrát z vepřového veškeré rezervy. Farmy, které nemají diverzifikaci výroby a mají jen chov vepřového, může současná situace podle něj zničit. Firma uvažuje o redukci chovů. "Museli bychom se orientovat na jinou výrobu. Ale zavádět něco nového je velice těžké a investičně náročné," dodal. Podle Vaňourka je na tom stejně i chov skotu. Cena od začátku roku klesá a kvůli embargu poklesne také o pětinu.

Pokles cen vepřového už se dotkl i jihomoravských velkochovů. Minulý týden cena klesla pod 30 korun za kilo živé váhy. "Zatím máme i jiné možnosti prodeje, kterými se snažíme eliminovat pokles cen," řekl ředitel Patria Kobylí z Břeclavska Josef Čačík. Pokud by byl pokles ceny, která není rentabilní, dlouhodobější, bude mít podle něj dopad na další zmenšování chovů. "Přestali bychom nakupovat selata," doplnil.

O maso z biochovu je zájem

Naopak rodinná Farma Milotice z Hodonínska, která má biochov přeštických prasat, původního českého plemene, sleduje zvýšený zájem o maso z vlastního biochovu. A to i přesto, že kilogram živé váhy prodává stabilně za 45 korun a na obecné snížení cen nereaguje. "Zájem je tak velký, že máme vyprodáno dopředu. Maso se daří postupně propagovat a lidé poznají výrazný rozdíl v kvalitě. Proti velkochovům je hlavní rozdíl v přístupu k prasatům," řekl k fungování rodinné firmy Tomáš Mores.

Kvůli poklesu farmářských cen mírně klesají i ceny v obchodech, protože přibývá slevových akcí. Pokles spotřebitelských cen ale není tak velký, jak by měl být, tvrdí chovatelé.

Ceny výrazně klesly poté, co Rusko v reakci na předchozí sankce Západu zakázalo dovozy klíčových zemědělských a potravinářských komodit do země.