Zákaz vatových tyčinek na čištění uší, plastových příborů, brček a dalších podobných plastových jednorázových výrobků se blíží. Ministerstvo životního prostředí poslalo do připomínkového řízení zákon, který má toto opatření Evropské unie uvést do praxe. Firmám pak přinese i další povinnosti.

Ilustrační fotografie.
Kuřáci umírají zbytečně. Zabíjí je kouř, který není nutný

„Zákon o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí zavádí několik okruhů opatření. Je to například zákaz prodeje vybraných výrobků,“ říká Ondřej Charvát z tiskového odboru ministerstva.

Balonky a ubrousky

U některých druhů výrobků, jako jsou například cigarety s filtrem, vlhčené ubrousky a balonky, pak budou muset výrobci přispívat obcím na jejich odstranění z ulic. „Povinnosti týkající se příspěvků na úklid nebo osvětovou činnost budou firmy plnit zejména přes takzvané kolektivní systémy, podobně jako dnes u spotřební elektroniky nebo pneumatik,“ uvádí Charvát.

To znamená, že výrobci či dovozci založí jakousi servisní organizaci, které budou finančně přispívat a ona bude z těchto příspěvků hradit městům náklady na úklid. Zástupci výrobců s principem souhlasí. Skýtá ale podle nich i rizika. „Bude obtížné posoudit zejména to, zda se jednalo o rozumně vynaložené náklady, jaká jejich část se týkala jednorázových plastových obalů a jaká jiných odpadů nebo jaké náklady připadají na konkrétní výrobce,“ řekl Bohuslav Čížek ze Svazu průmyslu a dopravy s tím, že svaz musí návrh teprve prostudovat.

Ilustrační foto
Rakovina plic je jedním z největších zabijáků. Odhalit ji pomůže plošná kontrola

Nový zákon dále zavede například povinné připevnění víčka k lahvím a obalům z tetrapaku. Nápojové lahve také budou muset obsahovat minimálně 25 procent recyklovaných plastů.

Důraz na sběr

Větší důraz se pak klade i na sběr nápojových lahví. „Očekáváme především rozvoj systémů vratných nádob se zálohami například na trzích, v kavárnách nebo na benzínových pumpách,“ míní Ondřej Charvát.