„Součástí zájezdů bývají například společné modlitby a zpěv, setkání na místních farnostech nebo prohlídka míst, která nejsou běžnému turistovi zpřístupněna,“ vysvětluje mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Náboženští turisté kladou důraz na dobrou atmosféru, pozitivní přístup a porozumění v rámci zájezdu. To vše předpokládá kvalifikované průvodce, kteří se v náboženské tematice dobře orientují.

V ateistickém Česku není tento druh turismu tak populární jako v jiných zemích. Mezi nejoblíbenější náboženské cíle u nás patří tři křesťanská poutní místa: Svatá hora u Příbrami, Svatý Hostýn u Bystřice nad Hostýnem a Velehrad. „V České republice existuje několik cestovních kanceláří, které se zabývají náboženskou turistikou, například CK Miklas tour, CK Floria, CK Via Petrov nebo CK Palomino,“ uvádí Okamura.

Češi podle něj za náboženskou turistikou jezdí nejčastěji do Vatikánu, Izraele a do francouzských Lurd.

Mezi nejvýznamnější místa v Evropě patří vedle Vatikánu a Lurd ještě portugalská Fatima, španělské Santiago de Compostela a Medžugorie v Bosně a Hercegovině.

Roman Hájek