Důvod? Až do loňského podzimu soubory, které byly sdružené pod Folklorním sdružením ČR (FOS ČR), platily symbolickou výši autorské odměny v desítkách korun měsíčně OSA prostřednictvím svého sdružení. Ovšem toto sdružení se dostalo do insolvence a skončilo.

Od té doby by měly soubory zařizovat placení poplatků samy. To však část z nich nese 
s nelibostí, neboť poplatky za písničky už nejsou v řádu desítek ale spíše stovek korun.

Jako folkloristka s tím nesouhlasím. Lidová tradice patří všem. Navíc peníze, které OSA vybere, se stejně zpátky
k souborům vůbec nedostanou," řekla Hana Tarabusová, vedoucí souborů Klobučan 
a Klobučánek z Valašských Klobouk.

S postupy autorského svazu nesouhlasí ani další lidé, kteří se ve folkloru pohybují. „Vadí mi, že OSA je soukromý spolek, který má zákonem garantovaný kšeft a zneužívá toho," zlobil se Pavel Trčka z rožnovského souboru Soláň.

Poplatky podle kapacity míst

Připomněl, že OSA si nechává platit za akce ne podle návštěvnosti, která by odrážela skutečnost, ale pouze na základě kapacity místa, kde se událost koná. „Jde to proti logice věci a paradoxně to hudbě a jejímu veřejnému prezentování spíš škodí, než pomáhá," míní Pavel Trčka. Celá věc je ale složitější. OSA vybírá peníze za zahrání známých písní. Poplatky se neplatí, pokud soubor zahraje písně neznámých autorů.

Situaci má zachránit nová smlouva, kterou OSA uzavřel se Společností pro lidové tradice Jihomoravského kraje. Sdruženým souborům má přinést podobné podmínky, jež jim přinášela smlouva uzavřená mezi „zkrachovalým" sdružením a OSA. Jak ale připouští šéf OSA Roman Strejček, v některých případech může být nynější platba vyšší než v minulosti. „Pokud organizátorům folklorních akcí při výpočtu výše autorské odměny vychází nyní vyšší částka než v minulosti, není to dáno tím, že by OSA začal vybírat autorské odměny za lidové písně, ale tím, že výše autorské odměny byla dána rámcovou smlouvou s FOS ČR, kde byla poskytnuta výrazná množstevní sleva za užití, a to pouze hudby zastupovaných autorů OSA," vysvětluje Roman Strejček.

Podle něj se i tak současné hromadné smlouvy vyplatí, protože na jednotlivé soubory vychází platba v řádu desítek než zmiňovaných stovek korun. I administrativa se neměnila. Jednotlivé soubory zasílají OSA playlisty užitých skladeb, podle kterých OSA rozúčtuje inkasované autorské odměny zastupovaným autorům.

Folkloristé nicméně navrhují ještě jedno zákonné řešení, o němž se nyní diskutuje na Slovensku. Ze zdejšího autorského zákona nejspíš vypadne povinnost ohlašovat tamnímu svazu nechráněná díla, tedy folklor. Stejnou věc navrhují 
i naši folkloristé.