Pětačtyřicet nových pracovních míst má na Náchodsku vzniknout díky čínskému investorovi. Čínský majitel podniku Saar Gummi Czech, který vyrábí automobilová těsnění a působí v Červeném Kostelci a ve Velkém Poříčí, bude investovat čtvrt miliardy korun do provozu továrny na výrobu dynamických těsnění, čímž vytvoří nová pracovní místa.

Dohodu o tomto kroku minulý týden v čínském městě Chongqing podepsal hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc se společností Chongqing Industry, které Saar Gummi patří.

„Společnost Saar Gummi by se měla dočkat až čtvrtmiliardové investice během letošního a příštího roku. Zhruba 45 pracovních míst má vzniknout v provozu v Červeném Kostelci v příštím roce. I to je dokladem, že náš kraj patří v přílivu investic mezi velice úspěšné regiony," řekl Franc.

Do Číny letěl
i Náchoďák
Pracovní návštěvy v Číně se účastnila celá delegace z České republiky. Její součástí byl prezident hospodářské komory, zástupci česko-čínské komory vzájemné spolupráce či ministerstva průmyslu a obchodu. Dokonce tam letěl také starosta Náchoda Jan Birke. Je totiž prezidentem Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce.

„Jsem velmi rád, že jsem mohl být u podpisu dohody o další investici ve firmě Saar Gummi Czech. Už proto, že tato firma je dlouhodobě stabilním hráčem v podnikatelském prostředí našeho regionu a zajišťuje práci více než stovce obyvatel Náchoda. Další desítky občanů zde mají uplatnění prostřednictvím chráněných dílen Amulet. Firma tedy nabízí práci a živobytí i občanům se sníženou pracovní schopností," vysvětlil Birke. Dodal, že společnost navíc podporuje kulturu a sport na Náchodsku, a to ročně stovkami tisíc korun.

Jednatel Saar Gummi Czech Jan Tichý už dříve Deníku prozradil, že společnost v poslední době investuje do vývojového a zkušebního centra a vlastní výroby gumárenských směsí. Společnosti se daří, přestože automobilový průmysl prochází krizí. Podle Jana Tichého je důležité získávat dodávky na nové modely aut, a to se jí daří. Vloni firma získala nové zakázky v ročním objemu za více jak miliardu korun. Tyto projekty budou nabíhat v následujících dvou až třech letech.

Regionální a další čeští politici se v Číně účastnili historicky prvního setkání mezi nejvyššími zástupci regionů střední a východní Evropy s jejich čínskými protějšky. Desítky evropských hejtmanů a primátorů se s Číňany setkaly v rámci summitu v sečuánském Chongqingu. Smyslem setkání byla podpora vzájemného obchodu mezi čínskými regiony a regiony ve střední a východní Evropě.