Huarong podle prohlášení koupila podíl v CEFC ve dvou tranších – v prosinci a v únoru. Více informací však není k dispozici. V obou společnostech – CEFC a CEFC Hainan se také nenašel nikdo, kdo by se ke zprávě vyjádřil, informovala Reuters.

Zpráva přichází týden poté, co honkongský server South China Morning Post informoval o tom, že čínské úřady na přímý příkaz prezidenta zatkly Jie Ťien-minga, předsedu představenstva CEFC China. CEFC je hlavním poslem investic v Česku. Dnes však server informoval tuto zprávu vyvrátil s tím, že Jie Ťien-ming není ani vyšetřován.

Firma CEFC koupila v Česku například polovinu aerolinek Travel Service, Pivovary Lobkowicz, fotbalovou Slavii či nemovitosti v centru Prahy.

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a předseda čínské společnosti CEFC Jie Ťien-ming (vlevo).
PROFIL: Vyšetřování šéfa CEFC. Konec pohádky o čínských miliardách?

Evropský šéf investiční skupiny CEFC Jaroslav Tvrdík serveru Lidovky řekl, že o dění v centrále nemá žádné informace. „Ať mi věříte, či nikoliv, ani já nemám dost informací o dění v centrále CEFC China. Tady (v Česku) nikoho nezatkli, nikoho nevyšetřují,“ napsal serveru Tvrdík. „Firma se nyní potýká s reputačními a z toho vyplývajícími ekonomickými problémy,“ připustil Tvrdík. Na dotazy, o jaké problémy jde a zda budou mít vliv na chystané akvizice, prý však již nereagoval.

Pražské sídlo čínské CEFC v budově bývalé Živnostenské banky
Kontrolu na CEFC převzala státní agentura. Firma tvrdí, že ji nikdo neinformoval

Následně na spekulace reagovala i sama evropská CEFC. "Je nutné zdůraznit, že CEFC Europe je samostatná entita, její projekty, které provozuje v sedmi evropských zemích, jsou soběstačné a fungují nezávisle na mateřské společnosti sídlící v Hongkongu. Odmítáme zároveň spekulace médií o tom, že by jakékoliv naše společnosti (SK Slavia Praha, Eden Arena a další) čelily finančním či jiným problémům v kontextu informací, která média publikovala v posledních dnech," informovala ve své tiskové zprávě.

Reuters také připomíná, že společnost CEFC China Energy v posledních letech vyrostla z prodejce paliv v ropný a finanční konglomerát s mnoha akvizicemi v zahraničí. Aktuálně je těsně před dokončením koupě čtrnáctiprocentního podílu v ruské ropné společnosti Rosněfť. Jie Ťien-minga policie tento rok vyslýchala již několikrát, uvedla agentura Reuters.

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a předseda čínské společnosti CEFC Jie Ťien-ming (vlevo).
Číňané vyšetřují Zemanova poradce a šéfa CEFC Jie Ťen-minga