Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čínské víno směřuje ke světové kvalitě

Che-lan-šan – V Číně, nechvalně známé výrobou padělků světových značek, protestuje chilský vinař José Hernández proti hektolitrům nepravého bordeaux. Zdiskreditovalo čínské vinařství, které se jinak mimořádně vzmáhá. Čína má druhé největší vinice na světě po Španělsku a její vinaři sní o tom, že se vyšvihnou na světovou úroveň i co se týče kvality. Experti ale upozorňují, že k tomu jsou zapotřebí inovace, nikoli napodobování evropských a amerických vín.

26.12.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Pergrová Ilona

Když Hernández poprvé vstoupil na půdu vinařství v Ning-sia na severu Číny, objevil tam směsici čínského vína vyráběného podle poněkud otřepaných francouzských pravidel. Hernández patřil ke skupině padesátky mezinárodních vinařů, kteří tam přijeli, aby se zúčastnili soutěže, kterou úřady vyhlásily. Každý zahraniční expert byl přidělen k jednomu místnímu vinařství a čínské úřady doufaly, že se tak podaří zlepšit kvalitu vína a upozornit na existenci jeho výroby v Číně.

„Zdejší vína mají potenciál, je v nich cosi zvláštního, ale zatím většina vinařství kopíruje styl bordeaux. Stejnou chybu udělaly země Jižní Ameriky před 20 či 30 lety," říká Hernández, který má zkušenosti s pěstováním vína v Argentině, Španělsku a v rodném Chile.

Moderní technologie

V Ning-sia se pustili do produkce vína nedávno. Většina dělníků ale vlastní produkci nikdy neochutnala, protože v regionu žije komunita čínských muslimů Chuej, kterým jejich víra alkohol zakazuje. Obrovské vinice v Ning-sia vlastní příslušníci většinového etnika Chanů, kteří při výrobě vína používají nejmodernější technologie.

Hernández přitom brojí proti rozšířenému názoru, že díky penězům a investicím lze vyrábět kvalitní víno. „Vinaři v Ning-sia si myslí, že produkce vína je více méně totéž, co produkce automobilů," citovala jej agentura AFP.

Zatímco se regionální vína většinou vyrábějí na bázi cabernetu, zahraniční experti mají spíše dojem, že místní půdě by nejlépe odpovídala odrůda marselan, kříženec cabernetu sauvignonu a odrůdy grenache. „Důležité je vyvinout vlastní styl, protože region se značně liší od Bordeaux i od kteréhokoli jiného regionu ve světě," zdůrazňuje Carsten Migliarina z Jihoafrické republiky.

Místní značka

První vinařství v Číně vzniklo v roce 1892, ale produkce čínského vína začala až v posledních 15 letech. Země má dnes přibližně 799.000 hekta­rů vinic.

Pokud jde o víno, může Čína těžit z intenzivní protikorupční kampaně čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, která vedla k poklesu poptávky po luxusním zboží, včetně zahraničních vín. To by mohlo povzbudit prodej místních značek.

„Vína, která stojí desetitisíce jüanů, protikorupční opatření dost zasáhla," uvádí Cchao Kchaj-liang, který je ředitelem správy lesů, pod níž vinice spadají. „Vína z Ning-sia stojí pouze několik set jüanů, nejde o luxusní zboží a mohou si je dovolit i obyčejní lidé," zdůrazňuje.

O čínský vinařský potenciál se zajímají velké zahraniční skupiny. Vinařství v Číně vlastní například významné francouzské společnosti, jako je Pernod Ricard či Moët Hennessy.

Čínu ale ještě čeká kus cesty: loni vyrobila 1,1 miliardy litrů vína, což je asi čtvrtina toho, co vyprodukuje Francie. Většina Číňanů však víno nepije a dává přednost pivu a kořalce paj-ťiou.

„Problémem čínských vín není chuť, ale cena. Jsou příliš drahá a cena zatím neodpovídá kvalitě," zdůrazňuje Mariano Larrain Hurtado, který vlastní v Pekingu prodejnu vín. Produkce je někdy příliš finančně náročná: v Ning-sia je třeba na zimu chránit révu před chladem. To se musí dělat ručně, což zvyšuje náklady.

„Na kvalitní čínská vína si musíme počkat ještě tak pět až deset let," předpovídá Mariano Larrain Hurtado.

Autor: ČTK

26.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Theresa Mayová na pondělním banketu
AKTUALIZOVÁNO
3

Mayová prohrála. O konečné podobě brexitu bude rozhodovat parlament

Vteřiny dne 13. prosince 2017

Vteřiny dne. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst

Fosfáty v kebabu nejsou problém, rozhodli europoslanci

Evropský parlament neschválil námitku proti používání fosfátů v kebabech, které navrhla povolit Evropská komise (EK). Výrobci tohoto pokrmu tím získali souhlas europoslanců, aby do masa přimíchávali látky, které údajně zlepšují chuť masa.

Projev Pelty vnímám jako zinscenovaný, říká místopředseda FAČR Zlámal

/ROZHOVOR/ Někteří jeho rivalové si přáli jeho konec, on však dál získal podporu moravské komory. Důvěru i pro druhé funkční období v pozici místopředsedy za Moravu dostal ve Výkonném výboru FAČR kroměřížský podnikatel Zdeněk Zlámal, který s náskokem tří hlasů (38:35) porazil svého největšího rivala Františka Juru.

Babišovi ministři převzali jmenovací dekrety a začali pracovat

/ON-LINE PŘENOS, INFOGRAFIKA/ Čtrnáct mužů a žen z hnutí ANO nebo nestraníků převzalo z rukou prezidenta Miloše Zemana jmenovací ministerské dekrety.

Do boje s drogami se experti vrhají společně. Ustanovili protidrogovou komisi

Novou zbraní v boji s nástrahami návykových látek se má stát krajská protidrogová komise, zřízená jako poradní orgán středočeského radního pro oblast bezpečnosti a ICT Roberta Bezděka (ANO). O jejím ustavení ve středu informovala Helena Frintová z krajského úřadu. S tím, že komise by měla přispět ke koordinaci aktivit směřujících k ochraně jednotlivců před škodami způsobenými užíváním návykových látek, hazardním hraním a před dopady v podobě trestné činnosti.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT