„Vidíme velký prostor pro vytvoření dalších pracovních míst, která budou rozprostřena po celé republice," uvedla generální ředitelka úřadu práce Marie Bílková. Podle ní bude Česká biskupská konference hlásit volná místa. Úřady práce podpoří rekvalifikaci a přispějí případně i na mzdy mladých či lidí na veřejně prospěšných pracích.

Vedení úřadu počítá se stovkami nových míst. „Nebude to jen zaměstnanost pro zaměstnanost. Místa budou mít velkou stabilní perspektivu," je přesvědčena šéfka úřadu práce. Vznikne podle ní řada míst, kde není potřeba vysoká kvalifikace.

Církev nyní postupně přebírá zpátky majetek, který jí zabavil komunistický režim. Podle zákona o církevních restitucích by měla dostat budovy, lesy či polnosti za 75 miliard korun. „Musíme předpokládat, že značná část navracených objektů bude potřebovat úpravy, opravy a údržbu," uvedl kardinál Dominik Duka. Vytvoření nových míst označil za „podanou ruku společnosti". Podle Duky kroky ke vzniku míst do „značné míry blokují obstrukce" kolem vydávání majetku.

59 miliard korun jako náhrada za nevydaný majetek

Stát církvím v příštích třech desetiletích vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Během 17 let přestane postupně poskytovat i příspěvek na činnost. Kardinál čekl, že církev nemůže vytvořit místa ale jen za navracené peníze. „Kdyby se utratily, tak by církev za deset roků uzavřela krám, udělala by bankrot, a pak by se o památky všichni starali z daní. Tím bychom vůbec nic nevyřešili," řekl Duka. Podotkl, že církev vlastní víc než dvě třetiny památkových objektů v Česku a z turismu plynou peníze do rozpočtu.

Katolická církev nyní zaměstnává kolem 5000 lidí. Pracují ve farnostech, charitě, církevních školách a ústavech.

Bílková loni na podzim napsala dopis vedení podniků se státní účastí a velkých institucí. Žádala o pomoc při řešení problému s vysokou nezaměstnaností. Nabídla i podporu z peněz na zaměstnávání za přijetí lidí, kteří jsou dlouhou dobu bez místa. Většina firem se neozvala. Česká biskupská konference zareagovala jako první. Další dohoda o spolupráci se podle mluvčí úřadu práce Kateřiny Beránkové chystá s podnikem Lesy ČR.