Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík připomněl, že Kost patří k nejzachovalejším hradním komplexům na území Česka. "Patří také k těm, jejichž původní podoba se po celá dlouhá staletí měnila jen velmi málo," uvedl Tomšík.

ČNB letos chystá ještě mince s Bezdězem, Bouzovem a Pernštejnem

ČNB by měla ještě letos představit zlatou minci zachycují hrad Bezděz, na příští rok je připravené vydání mincí s motivy hradů Bouzov a Pernštejn. Cyklus zakončí v roce 2020 mince zachycují Bečov nad Teplou a Buchlov.

Autorem mince s hradem Kost je akademický sochař Zbyněk Fojtů. Na rubové straně je panoramatický pohled na hrad Kost s iniciálami autora mince, názvem hradu a rokem ražby. Na druhé straně jsou vyobrazeny například portál dveří do hradní kaple či heraldická zvířata.

Ředitel sekce peněžní a platebního styku ČNB Josef Ducháček dnes řekl, že mince má průměr 28 milimetrů a váží 15,5 gramu. ČNB dala do oběhu celkem 3200 mincí v takzvaném běžném a 8200 mincí ve špičkovém provedení, na výrobu bylo potřeba více než 177 kilogramů ryzího zlata.

Nominální hodnota mince je stanovená na 5000 korun

"Prodejní cena mince odráží zejména aktuální cenu zlata plus výrobní náklady na ražbu mince a ta cena je oproti nominální podstatně vyšší," řekl Ducháček. Prodej mincí zajišťuje ČNB prostřednictvím subjektů oprávněných obchodovat s numizmatickým materiálem, například na webových stránkách se mince s motivem hradu Kost nabízejí za ceny mezi 17.000 až 19.000 korunami.

ČNB první ucelený cyklus zlatých mincí vydala v roce 2001, cyklus hrady je čtvrtým v pořadí. Předchozí cykly připomínaly například mosty či architektonické památky. Podle Ducháčka se v posledním roce či dvou zájem o zlaté mince příliš nemění. "Před třemi, čtyřmi roky byl ten zájem doslova enormní, protože rostla cena zlata a samozřejmě to lidé brali jako možnost investice. Tehdy byl i požadavek na větší objemy," řekl Ducháček.