"S ohledem na mírně protiinflační bilanci rizik stávající prognózy vidí bankovní rada jako pravděpodobné ukončení závazku blíže polovině roku 2017," uvedl Singer.

Podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče zůstane intervenční režim v platnosti po celý rok 2017, a ČNB závazek zruší až v průběhu první poloviny roku 2018. Podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera ovšem další prodlužování intervenčního režimu již výrazněji naráží na personální změny v bankovní radě. "V první polovině tohoto roku se změní dva členové bankovní rady, na začátku příštího roku pak další dva. Z původních zastánců kurzového závazku setrvá v bankovní radě jen Vladimír Tomšík a Mojmír Hampl," uvedl.

Záporné úrokové sazby

Centrální bankéři také dnes podle guvernéra diskutovali o možném využití záporných úrokových sazeb. "Nehlasovali jsme dnes o zavedení záporných úrokových sazeb. Diskuse byla mírně delší než minule. Týkala se ale spíše kontextu ekonomického vývoje a kontextu toho, co mohou nebo nemohou v ekonomice způsobit," uvedl guvernér.

Skutečnost, že na dnešním jednání o záporných sazbách centrální bankéři nehlasovali, podle Seidlera naznačuje, že zavedení záporných sazeb zatím skutečně není na pořadu dne. "Pokud by ovšem silný příliv kapitálu skutečně zrychlil, zavedení záporných sazeb by se stalo pravděpodobnější. V tomto případě by se však jednalo po vzoru Japonska či Švýcarska o víceúrovňový systém, který by zápornými sazbami 'trestal' zejména spekulativní kapitál," uvedl.

Naopak Jáč se domnívá, že vývoj globální inflace a měnové politiky v okolních státech pravděpodobně dovede i českou centrální banku k využití záporných úrokových sazeb. Zároveň se ale domnívá, že při případném využití záporných úroků se ČNB bude snažit, aby tento nástroj neovlivnil vklady domácností.

Intervenční režim

Bankovní rada také dnes zopakovala, že případné posílení kurzu po opuštění intervenčního režimu bude tlumeno mimo jiné zajištěním kurzového rizika ze strany vývozců během trvání kurzového závazku, stejně jako uzavíráním korunových pozic finančních investorů a případnými intervencemi ČNB ke zmírnění kurzových výkyvů.

Bankovní rada České národní banky dnes opět nechala úrokové sazby na historických minimech a rozhodla o pokračování režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Rozhodnutí o zachování sazeb bylo jednomyslné, detaily rozhodnutí o intervenčním režimu ČNB nezveřejňuje.

Rizika pro vývoj odhadovaný centrální bankou jsou podle Singera mírně protiinflační. Mezi rizika, která by mohla tlumit růst cen, patří nižší pozorovaná domácí i zahraniční inflace, pomalejší růst mezd a krátkodobý výhled cen potravin. Naopak ve prospěch většího růstu cen může působit vyšší výhled ceny ropy.