O novém nastavení sazby pro expozice umístěné v České republice rozhodla bankovní rada na svém dnešním zasedání. „Pro zvýšení hovořila řada faktorů. Pokračuje rychlý růst bankovních úvěrů, zejména domácnostem na bydlení a na spotřebu,“ zdůvodnil rozhodnutí viceguvernér Vladimír Tomšík. „Účelem této rezervy není zastavit úvěrování, ale v dnešních dobrých časech vytvářet polštář pro časy horší,“ dodal. 

Proticyklická kapitálová rezerva byla zavedena jako důležitý nástroj makroobezřetnostní politiky v rámci Evropské unie v roce 2014. Tuto rezervu musejí finanční instituce vytvářet povinně na základě pokynů centrální banky v období nadměrného růstu úvěrů.

Ilustrační foto
Příští rok půjdou do důchodu ročníky 1954 až 1959. Čeká je až 18 tisíc měsíčně

Růst úvěrů totiž obvykle zvyšuje finanční nerovnováhu a vede k růstu systémového rizika. Naopak v období poklesu ekonomické aktivity, doprovázeného rostoucími ztrátami z úvěrů, by měla být tato rezerva „rozpouštěna“, aby nefinanční podniky a domácnosti měly i nadále přístup k úvěrům bez nadměrně zpřísněných podmínek.

ČNB sazbu z nulové úrovně zvýšila poprvé v prosinci 2015. O jejím dalším zvýšení na jedno procento rozhodla bankovní rada rozhodla v červnu 2017, a to s účinností do poloviny roku 2018. 

Potřebujeme více obnovitelných zdrojů? Evropští ministři dnes stanoví cíl