V letošním roce je prý spíše možné, že ČNB přistoupí kvůli snaze více uvolnit měnovou politiku k devizovým intervencím. Podle odhadů by ale přišly na řadu nejdříve ve druhém čtvrtletí.

Na posledním měnovém zasedání 19. prosince bankovní rada ponechala úrokové sazby na rekordním minimu. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,05 procenta. Pro sazby beze změny tehdy hlasovala bankovní rada jednomyslně.

„S velkou pravděpodobností ponechá bankovní rada ČNB úrokové sazby na současné téměř nulové úrovni. Také je velmi pravděpodobné, že nová prognóza ČNB posune níže odhady pro HDP i inflaci," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

„Naše prognóza předpokládá sazby beze změny minimálně do konce roku 2014," podotkl analytik Komerční banky Jiří Škop.

Zároveň se podle Marka zvyšuje vzhledem k horší situaci v ekonomice potřeba uvolnění měnových podmínek. „Kurz koruny již znatelně oslabil, nicméně ekonomika by patrně potřebovala výraznější impulz. Zde je ovšem ve hře také otázka, zda by ostatní evropské země nebraly devizové intervence ČNB jako politiku ´ožebrač-bližního-svého´, respektive akt měnové války," dodal.

Vzhledem k tomu, že je kurz koruny mírně ovlivněn dosavadními verbálními intervencemi ČNB, budou chtít investoři podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška od centrálních bankéřů slyšet něco konkrétnějšího, aby vliv slovních intervencí nevyprchal.

ČNB představí novou makroekonomickou prognózu

Pouze přímé devizové intervence, aniž by centrální banka oznámila žádané úrovně pro kurz koruny, jsou tak podle Škopa aktuálně nepravděpodobné. Jejich využití by totiž bylo příliš nákladné, doplnil.

Centrální bankéři několikrát naznačili, že v případě koruny by postupovali takzvaným singapurským modelem. „To by mohlo znamenat, že by ČNB na každém hlavním zasedání, kdy je zveřejněna nová prognóza, oznámila, v jakém fluktuačním pásmu pro nadcházející čtvrtletí by měl kurz být," uvedl Škop.

Prozatím se však podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka jako nejbližší termín intervencí jeví polovina letošního roku.

Devizové intervence mají i výrazné riziko, upozornil analytik společnosti Home Credit Michal Kozub. „První z rizik je struktura českého exportu. Je velkou otázkou, jestli by zlevnění českého vývozu zvedlo poptávku po automobilech v Evropě, která je doslova krizová. Druhou velkou otázkou jsou pak dovozní ceny, které by tím vzrostly," uvedl. Česko je totiž otevřená ekonomika. „I když je nyní například cena ropy stabilní, tak změna kurzu koruny může opět vyvolat tlak na ceny u benzinových pump," dodal Kozub.

Rozhodování o úrokových sazbách a měnového zasedání bankovní rady ČNB se 6. února zúčastní všech sedm členů rady. ČNB rovněž představí novou makroekonomickou prognózu.