Česká národní banka tvrdí, že systémová rizika zůstávají ve všech oblastech pouze potenciální, ale v oblasti financování nákupu nemovitostí už nejsou čistě hypotetická. Hlavním rizikem je roztáčení spirály mezi cenami nemovitostí a úvěry na jejich pořízení.

ČNB nepředpokládá, že její rozhodnutí povede k omezení nabídky úvěrů. Domácí banky mají – za předpokladu přiměřené dividendové politiky – dostatečný prostor jak na zvýšení proticyklické kapitálové rezervy, tak na růst svých úvěrových portfolií.

„Poskytovatelé úvěrů by se měli řídit doporučeními ČNB podobně, jako se lyžaři řídí desaterem pravidel pro chování na sjezdovce – nelze se střemhlav pustit dolů z kopce s tím, že to nějak dopadne," uvedl guvernér Rusnok.

ČNB dvousetkoruna k 75. výročí operace Anthropoid
ČNB vydává minci u příležitosti 75. výročí operace Anthropoid

V případě sílících tendencí k podceňování finančních rizik, pokračování rychlé úvěrové dynamiky, uvolňování úvěrových standardů a růstu systémových rizik spojených zejména s financováním nákupu nemovitostí, je ČNB připravena sazbu CCyB dále zvyšovat. Pokud bude naopak docházet k poklesu rizika nadměrného růstu úvěrů, ČNB tuto sazbu bez prodlení sníží.

ČNB zároveň rozšiřuje působnost svých doporučení na všechny poskytovatele úvěrů, a to s ohledem na možnost budoucího přenosu rizik na nebankovní finanční instituce.

„Pro zachování zdravého hypotečního trhu je nezbytné respektovat pravidlo, že žadatelé o úvěr na nákup bytu mají alespoň z části vlastní naspořené zdroje a disponují finanční rezervou pro splácení úvěru v případě poklesu příjmu nebo zvýšení úrokových sazeb," vysvětlil guvernér ČNB logiku opatření centrální banky v oblasti hypoték.

Česká národní banka
ČNB poprvé udělila licenci pobočce banky se sídlem mimo EU

Český finanční sektor zůstal v uplynulých 12 měsících stabilní a odolný vůči potenciálním šokům. Ukázaly to výsledky zátěžových testů a hodnocení ČNB v nové Zprávě o finanční stabilitě. „Domácí ekonomika se dále posunula do růstové fáze finančního cyklu, charakterizované rychlým růstem úvěrů. Tyto dobré časy je nezbytné využít pro tvorbu rezerv, díky nimž bude moci bankovní sektor bez poruch fungovat i v časech horších," uvedl Rusnok.

Zátěžové testy provedené ČNB prokázaly, že tuzemský bankovní sektor disponuje vysokým kapitálovým polštářem. Ten by mu umožnil ustát výrazné negativní šoky a udržet celkovou kapitálovou přiměřenost nad regulatorním minimem 8 procent i v případě, že by se realizoval vysoce nepravděpodobný nepříznivý scénář.

Dle výsledků zátěžových testů veřejných financí nepředstavuje hrozbu pro stabilitu bankovního sektoru ani současná fiskální situace. ČNB proto v příštích třech letech nebude u úvěrových institucí, které drží značnou část českého státního dluhu, z tohoto titulu uplatňovat dodatečné kapitálové požadavky.

Šéf ČNB Jiří Rusnok
Poslední únorové intervence stály ČNB 220 miliard