To, že na dveře zaklepe exekutor, je pro většinu lidí noční můra. Zdálo by se, že každý udělá cokoliv pro to, aby se exekuci vyhnul. Je proto překvapivé, že v centrální evidenci Exekutorské komory je zaznamenáno přes dva miliony exekucí. S exekucí se tak mohl setkat prakticky každý čtvrtý Čech. Častěji jde však o dlužníky, na které je uvaleno více exekucí najednou. Nejvíc jde o nezvládnuté větší dluhy, asi třetinu exekucí však tvoří drobné dluhy, kdy zapomeneme něco zaplatit.

„Často se stává, že se ze založených a nezaplacených složenek za telefon, pokut za nevrácené knihy z knihovny nebo jízdu načerno stanou tisícové dluhy.

Původní dlužná částka se totiž může několikanásobně zvýšit,“ říká Vladimír Vachel, jednatel inkasní agentury EOS KSI.

Jak se vyhnout potížím

U malých dluhů postačí, když si budete hlídat velmi obezřetně veškeré své platby a případné pokuty. Pokud se vám přece jen stane, že se zpozdíte se zaplacením složenek nebo najdete zapomenutý doklad o vystavení pokuty, situaci ihned řešte.

Větším problémem je nerozumné půjčování větších částek. Jedinou prevencí proti tomu, abyste se nedostali do spárů exekutorů, je žádné nebo rozumné zadlužování. Snažte se odolat reklamám, které vás lákají koupit vše hned, i když na to nemáte.

„Když si chcete něco koupit, kupte si to za svoje peníze a nepůjčujte si. Nejhorší jsou půjčky na spotřební zboží,“ radí Patrik Nacher, finanční analytik a majitel serveru www.bankovnipoplatky.com.

Půjčky jim zlomily vaz

Stejně jako řada dalších, svůj byt si na půjčky nerozumně vybavili i paní Tereza Fayová s manželem. Půjčili si na pračku, ledničku, televizi, DVD přehrávač a další věci do domácnosti. Spláceli tak šest půjček celkem za 300 tisíc korun.

Dokud manžel pracoval a měl stálý příjem v bezpečnostní agentuře, splátky zvládali. Po čase ale přestal peníze domů nosit a nakonec se Fayovi rozvedli. Dluhy narůstaly, protože paní Fayová měla pouze mateřskou a nebylo z čeho splácet. Došlo to až tak daleko, že majetek zabavil exekutor.

Snažte se o domluvu

Zdaleka ne vždy ale exekuce musí končit zabavením majetku. Pokud se dozvíte, že na vás byla nařízena exekuce, můžete se snažit s exekutorem domluvit.

„Určitě je zapotřebí být aktivní, to znamená kontaktovat exekutora, domluvit si případně splátky, nemá smysl dělat mrtvého brouka. Slibujte jen to, co můžete splnit. I pro exekutora jste partnerem a měl byste být důvěryhodný,“ radí Jiří Prošek, prezident Exekutorské komory ČR. O tom, že na vás byla uvalena exekuce, se dozvíte z obsílky, která vám přijde poštou.

Co mohou zabavit

Pokud se vám nepodaří s exekutorem domluvit a opravdu dojde k exekuci, můžete přijít téměř o vše. Exekutor dává nejčastěji příkaz na srážky ze mzdy nebo obstaví účet. K rozprodeji majetku majetku dlužníka dochází méně často.

„Exekutor úplně všechno sebrat nemůže. Existuje jednak nezabavitelné minimum ze sociálních dávek. Dále jsou to věci tvořící základní vybavení domácnosti a některé věci emotivní povahy, jako například snubní prsten, které člověku zůstávají,“ uvádí František Korbel, legislativní náměstek ministerstva spravedlnosti.

Exekuce se ze zákona provádí v místě trvalého pobytu dlužníka, ať už tam bydlí, nebo ne. Může se tak stát, že exekutor zabaví i něco, co nepatří dlužníkovi.

Rodiče nebo prarodiče tak mohou být nemile překvapeni, když exekutor přijde kvůli synovi nebo vnukovi, i když ten už u nich dávno nebydlí.

Pokud se náhodou dostanete do takové situace, nezapomeňte, že máte právo požádat o vyškrtnutí svých věcí z exekuce.

Kolik zaplatíte

Po podání žaloby se váš dluh navýší o soudní výlohy a následně odměnu exekutora. Odměna za provedení exekuce, ukládající zaplacení peněžité částky, činí patnáct procent z vymožené částky, ve většině případů však nejméně 3000 korun a paušálně určenou částku na hotové výdaje 3500 korun, které slouží například na cestovní výlohy, poštovné, odborná vyjádření a podobně.

Pokud však exekutor bude například muset zabavit váš movitý majetek a zabavené věci prodat v dražbě, náklady se o tyto úkony navýší. Částka mnohdy převýší deset tisíc korun, výjimečné nejsou ani případy, kdy hotové výdaje dosahují i několika desítek tisíc korun.

Zjistěte, zdali nedlužíte

Pokud si nejste jisti, zda nemáte ve skříni kostlivce v podobě dluhu z minulých let, dojděte si na finanční úřad či zdravotní pojišťovnu. Tam vám vydají potvrzení o bezdlužnosti vůči těmto institucím nebo vás informují o stavu vašich dluhů.

V poslední době si lidé oblíbili i webové servery, jako je Solus.cz nebo registry vedené firmou CCB Czech Credit Bureau (Bankovní registr klientských informací, Nebankovní registr klientských informací), kde vám rovněž za poplatek zjistí stav vašich dluhů.

Centrální evidence bohužel neexistuje a její zřízení je vzhledem k legislativě nepravděpodobné. Ta totiž nakládání s osobními údaji reguluje poměrně přísně.

Máte dluhy? Spolupracujte a nebude to tolik bolet

Pokud se dostanete do nepříjemností s dluhy a máte potíže se splácením, ještě neházejte flintu do žita. Můžete se snažit najít s věřitelem řešení a vyhnout se tak soudnímu, popřípadě exekučnímu řízení.

O tom, co dělat, když máte potíže se splácením, jsme mluvili s Vladimírem Vachelem, jednatelem inkasní agentury EOS KSI.

Co dělat, když člověk nemá prostředky na splacení dluhu?

Rozhodně doporučuji spojit se co nejrychleji s věřitelem či jeho zmocněncem a pokusit se s ním danou situaci řešit. Věřitelé dávají často své pohledávky do správy specializovaným firmám inkasním agenturám, které jednají jejich jménem. I v takovém případě se však stále jedná o mimosoudní řízení, a tedy i šanci, jak zamezit obřímu nárůstu dluhů za případné soudní řízení.

Jak naloží s dluhem inkasní agentura?

V případě, že inkasní agentuře doložíte neschopnost uhradit závazek ihned, nabídne vám obvykle možnost úhrady závazku ve splátkách. Usnadní se tím celkové splácení dluhu a také předejde případnému podání žaloby věřitelem na soud.

Cílem řádně jednající inkasní agentury je dosažení mimosoudní úhrady. Na druhou stranu uzavření splátkové dohody není nárokovatelné a inkasní agentura musí při jednání o splátkách respektovat mantinely dané věřitelem.

Jak vysoké jsou měsíční splátky?

Výše jedné splátky je nastavena vždy s ohledem na schopnosti dlužníka a zájmy věřitele.

Částka splátky závisí na celkové výši závazku, u nižších dluhů začíná zhruba na 500 korunách za měsíc.

A když dluh neuhradím?

Pokud dluh neuhradíte a firmu nekontaktujete, bude věřitel nucen hledat další způsoby řešení pohledávky, mnohdy již prostřednictvím soudu.

Jestliže ani po doručení pravomocného soudního rozhodnutí, na základě kterého jste povinen závazek uhradit, nezaplatíte, dojde k exekuci, a tedy i k dalšímu navýšení nákladů spojených s vymáháním pohledávky.

PETRA KOLLEROVÁ