Inspektoři zakázali prodávat 450 typů hraček v počtu 6 178 kusů za dohromady 283 277 korun. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

"Česká obchodní inspekce provedla za uvedené období celkem 501 kontrol a zjistila při nich 282 porušení, za která uložila 220 pokut v celkové hodnotě 1,793 milionu korun. Z toho ve 199 případech se jednalo o porušení zákona o technických požadavcích na výrobky, za které bylo uloženo 139 pokut v celkové výši 846 000 korun," uvedl mluvčí.

Na českém trhu se stále nacházejí výrobky, které nesplňují požadavky právních předpisů

Ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný konstatoval, že na českém trhu se stále nacházejí výrobky, které nesplňují požadavky právních předpisů. Kontroloři, ale i spotřebitelé by podle něj měli sledovat, zda nabízená hračka obsahuje jasné označení výrobce či dovozce. "Anonymní hračky nejen že nesplňují požadavky pro uvedení na trh, ale mohou představovat i riziko z hlediska plnění základních požadavků, které jsou na tyto výrobky evropskou legislativou kladeny," dodal.

Obchodní inspekce kontrolovala specializované či smíšené prodejny hraček i internetové obchody, zaměřila se také na distributory a dovozce. Inspektoři se zajímali o dokumentaci zboží a o informace, které mají hračky obsahovat. Například, zda jsou výrobky označeny značkou shody CE.

Kontroly byly zaměřeny rovněž na bezpečnost hraček. Do databáze nebezpečných výrobků RAPEX nahlásili pracovníci ČOI koloběžku "Scooter Jrl", protože obsahovala nekryté plochy a nebezpečné mezery mezi pohybujícími se částmi, navíc hrozilo zborcení řídítek. Za nebezpečnou označili i kytičku na solární baterii kvůli nebezpečí oddělení a možnému spolknutí magnetů a dětské chrastítko, které se při zkouškách rozdělilo na malé části.