Jedna z největších českých skláren zvýšila meziročně obrat o více než 12 procent na 877 milionů korun. U příležitosti návštěvy prezidenta Miloše Zemana to minulý týden řekl ředitel společnosti Martin Kubát.

Před rokem skončilo hospodaření ziskem 48 milionů korun, když firma utržila 782 milionů korun. V loňském roce vybudovali ve sklárně třetí pánvovou pec a s dalším rozšiřováním výrobních kapacit už nepočítají. Přesto se letos staví pec nová. Nahradit by však měla podle Kubáta tu, která ve sklárně slouží nejdéle a potřebuje už modernizaci.

Díky novým technologiím mohla firma loni dodat na trh bezmála 42 milionů kusů skla a pro letošní rok plánuje další růst výroby o 14 procent. „Tržby by měly překročit miliardu, uvidíme ale, jak se v odbytu projeví současná krize v Rusku," řekl Kubát. Někdejší sklárna před krachem zaměstnávala zhruba 1 800 lidí v Boru, Hostomicích, Karolince na Vsetínsku a Vrbně pod Pradědem. „Dnes má podnik 670 kmenových zaměstnanců," doplnil Kubát.

Kvůli nové pánvové peci zaměstnal Crystalex CZ loni dalších 120 lidí, nejen na obsluhu nových linek. Počet zaměstnanců je už ale podle Kubáta stabilizovaný a s dalším náborem firma nepočítá.