V rozhovoru pro ČTK to řekl Miroslav Dvořák, prezident aerolinek, které si v těchto dnech připomínají 80. výročí prvního mezinárodního letu - z Prahy do Záhřebu.

Právě dlouhou historii společnosti spolu se zkušenostmi jejích pracovníků chce Dvořák při chystané proměně využít. "Máme se z čeho učit," poznamenal. O záchranu výrazně ztrátové firmy se snaží od svého nástupu loni na podzim. Loňská ztráta se přitom blíží 3,8 miliardy korun.

"Jednoduše řečeno, bude se létat pouze tam, kam se létat vyplatí," uvedl Dvořák, který sestavení ziskového letového řádu označil za alchymii.
Záchranný plán se má uskutečnit během následujících tří let, jeho součástí je mimo jiné výrazné zeštíhlení flotily. Co se týče linek, hovoří se o opuštění více než deseti destinací, žhavým kandidátem na zrušení jsou podle informací některých médií třeba lety do Londýna.

Dvořák se však do budoucna nevzdává ani rozvojových plánů včetně návratu na dálkové linky. "Se zájmem sledujeme rozvoj a obrovský potenciál letecké dopravy do a z Asie. Možná vám napoví, že nedávné aktivity aliance SkyTeam, jíž jsou České aerolinie členem, se nyní výrazněji zaměřují právě tímto směrem," naznačil Dvořák.

Výročí prvního mezinárodního letu si chce společnost připomenout drobnými oslavami. Cestující na lince do Záhřebu v den výročí 1. července čeká slavnostní přípitek, v Záhřebu navíc dostanou malé dárky od děvčat v chorvatských národních krojích. Letadlo bude pilotovat viceprezident ČSA Marek Týbl.