Očekává se také téměř o polovinu vyšší úroda máku než před rokem. Plochy oseté touto v Česku tradiční plodinou se letos druhým rokem po sobě rozšiřovaly. Meziročně se zvětšily o třetinu na 27.000 hektarů a přiblížily se stavu v roce 2011 před předloňským výrazným poklesem.

Raných brambor, které se v důsledku špatného počasí loni neurodily, by letos mělo být 32.000 tun, téměř o 170 procent více. Výměra brambor sklizená do konce června a pohybující se okolo 2000 hektarů byla o 85 procent vyšší než před rokem.

Očekávaný růst úrody obilí je dán zvýšením předpokládaného hektarového výnosu o 3,8 procenta na 5,42 tuny. Ve srovnání s průměrem úrody za posledních deset let je odhad o 4,4 procenta vyšší. Osevní plochy 1,302 milionu hektarů zůstaly téměř na stejné úrovni jako loni. U řepky předpokládá ČSÚ osmiprocentní růst výnosu na 3,73 tuny.

Nejrozšířenější plodiny, ozimé pšenice, by se podle ČSÚ mělo sklidit 4,528 milionu tun, což je o 0,1 procenta méně než loni. U žita odhaduje ČSÚ pokles produkce o 28 procent v důsledku třetinového propadu osevních ploch. Jarního ječmene by se mělo sklidit 1,226 milionu tun, o 9,5 procenta více než před rokem. Aktuální čísla z průběhu žní, která zveřejňuje každé úterý ministerstvo zemědělství, však ukazují výrazně vyšší výnosy letošních žní.

První v červenci zveřejněný odhad ČSÚ, provedený ještě před vyjetím kombajnů do polí, předpokládal meziročně o 2,5 procenta nižší produkci obilovin, u řepky o 12,8 procenta.

Pěstitelé dosud sklidili téměř dvě třetiny ploch obilí

Podle informací ministerstva zemědělství zveřejněných v úterý pěstitelé dosud sklidili téměř dvě třetiny ploch obilí. Průměrný hektarový výnos je zhruba o 14 procent vyšší, než byl ke srovnatelnému datu loni. Řepku mají pěstitelé sklizenu z 96 procent její letošní výměry s rekordním výnosem blížícím se čtyřem tunám na hektar.

Díky mírné zimě a příznivému jarnímu počasí mají letos žně proti loňsku několikatýdenní náskok. Loni bylo ke srovnatelnému datu sklizeno 52 procent ploch obilí. Deště v posledních týdnech jej však snižují, přibývá zároveň polehlých porostů. V minulém týdnu se sklízelo v průměru 32.000 hektarů denně, v předminulém 49.000 hektarů, vyplývá z údajů Agrární komory.