Česká televize (ČT) tak ukončí také řádný provoz všech zbývajících 31 analogových vysílačů malého výkonu, takzvaných dokrývačů. Vysílat tak bude už pouze digitálně. Sdělil to Štěpán Janda z tiskového útvaru ČT.

Vypínání analogového zemského vysílání ČT se týká zejména diváků ze Zlínského kraje, okrajově pak diváků z krajů Olomouckého, Moravskoslezského a Pardubického. Ti si budu muset pořídit set-top-box nebo televizor uzpůsobený pro příjem digitálního signálu či přejít například na satelitní, internetové či kabelové vysílání.

Televize veřejné služby tak v závěru měsíce ukončí éru analogového zemského vysílání. Jeho pravidelný provoz začala tehdejší Československá televize (ČST) 25. února 1954. Uzavře se tak bezmála šest dekád analogové televizní historie ČT/ČST.

Analog zcela nekončí

Přes vypnutí analogového vysílání ČT však analog v České republice na konci listopadu zcela neskončí. I nadále bude podle dřívějšího sdělení Českého telekomunikačního úřadu možné přijímat v této podobě Novu a Primu, ovšem pouze na Jesenicku a Zlínsku.

Řádné digitální vysílání začalo v říjnu 2005, a to nejprve v Praze. První oblastí, kde bylo zcela vypnuto analogové vysílání, bylo v srpnu 2007 Domažlicko. První velkou oblastí bez analogu se na jaře 2009 stala Praha.

Na digitální vysílání Česká republika definitivně přešla až letos začátkem listopadu, kdy České radiokomunikace definitivně spustily poslední digitální vysílače Tlustá hora a Ploštiny na Zlínsku.